Zoeken in deze blog

vrijdag 10 augustus 2018

Sint-Gorikskerk te Sint-Goriks-Oudenhove (Oost-Vlaanderen)

Sint-Gorikskerk 
te Sint-Goriks-Oudenhove

Beschrijving.
De Sint-Gorikskerk is heel schilderachtig gelegen bovenop een heuvelrug.  Het was eveneens een 12de-eeuws zaalkerkje van ongeveer dezelfde grootte als te Rozebeke, maar geen enkel rondboogvenster is hier bewaard gebleven.  
Later werd de kerk uitgebreid met een noordelijke zijbeuk, een achthoekige middentoren op de plaats van het Romaanse koor en een veelzijdig koor.
De buitengevels waren vroeger witgekalkt.  Ten onrechte heeft men in de jaren 1920 de verflagen weggenomen en het parament bloot gemaakt.  Zodoende zijn de Romaanse delen wel beter herkenbaar in de west- en zuidgevel.  Er werd ijzerzandsteen gebruikt met verwerking van hergebruikte Romeinse dakpannen.  Als versterking hebben de metselaars onderaan stukken van gebakken aarde in visgraatversiering (opus spicatum) geschikt.  In contrast met het jongere baksteenmetselwerk zijn de Romaanse delen zeer sprekend.  Men kan hier op zeer didactische wijze de muren bekijken.  Bemerkt men nog in de onderste geleding van de traptoren, tegen de zuidkant van de middentoren, twee gebeeldhouwde koppen.  Het zijn uiterst zeldzame voorbeelden van gebeeldhouwde versieringen uit de Romaanse periode in deze streek.











Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen - Baarn 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: