Zoeken in deze blog

donderdag 9 augustus 2018

Sint-Bavokerk te Baaigem (Oost-Vlaanderen)

Sint-Bavokerk 
te Baaigem

Beschrijving.
Deze kerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij, één van de oudste kerken van de streek.  De oudste vermelding gaat terug tot 1019-1030 met de vermelding van de kerk en haar afhankelijkheden in een brief van de abt van de Sint-Baafsabdij aan Otgiva, gravin van Vlaanderen.  Hierbij wordt het dorp Baaigem vermeld bij de goederen die graaf Arnulf I afgenomen had van de abdij.  De 1ste heel kleine Romaanse kerk dateerde van het einde van de 10de, begin 11de eeuw en bestond uit 1 beuk met 3 rondboogvenstertjes, een deur in de noordgevel en een klein koortje.
De consoliderende herstellingswerken in 1988 geleid door architect J. Ysabie, zorgen bij de Sint-Bavokerk te Baaigem voor een goede afleesbaarheid van de verschillende bouwfazen en de ingewikkelde bouwgeschiedenis.
Slechts een deel van het oorspronkelijke zaalkerkje van het einde van de 10de of begin 11de eeuw is nog herkenbaar aan de noordgevel van het schip.  Deze is opgetrokken in onregelmatig metselverband van Doornikse kalksteen.




In de 13de eeuw werd de beuk met 6 meter westwaarts verlengd.  De 3 rondboogvensters zijn een reconstructie van 1911 naar een ontwerp van architect H. Geirnaert.  De kerk werd later verrijkt met een Gotisch koor in de 14de of de 15de eeuw, en met een transept in de 16de eeuw.  De kerk werd in 1911-1912 aan de zuidkant ontdubbeld in neogotische stijl.



Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen - Baarn 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: