Zoeken in deze blog

maandag 6 augustus 2018

Église Notre-Dame de la Visitation te Segonzac (Dordogne 24)

Église Notre-Dame de la Visitation 
te Segonzac


Beschrijving.
Als men de Gotische toevoegingen buiten beschouwing laat die de noordelijke verheffing bekleden, biedt de kerk Notre-Dame het type van de kerken in de Périgord met een schip gevolgd van een voorkoor onder een koepel en van een koor met een halfronde apsis.



Het schip dat 2 traveeën inhoudt, werd tijdens de Gotische periode overkluisd met een ribgewelf dat vervolgens instortte.  De koepel van het voorkoor is verdwenen door de ineenstorting van zijn zuid-westelijke pijler.  Zijn grote rondbogen sloten aan bij de kromming van de pendentieven.  Zij vielen terug op de half ingewerkte zuilen met steunpilaster.  De apsis bevindt zich onder een gewelf van nerven met 3 takken.  Dit heeft een heel archaïsch voorkomen met zijn aangebrachte sleutel met een kruis dat zich in een cirkel inschrijft.





Drie blinde boogreeksen omringen de apsis en vallen terug op de zuilen waarvan de kapitelen ongebruikelijk zijn.  De bovenmatig grote dekstukken zijn gebeeldhouwd met een dammotief, met lofwerk of met palmetten.  De kapiteellichamen zijn gebeeldhouwd met lofwerk of met zware opgezwollen knoppen rond een cirkelvormige bloem.  De astragalen zijn ineengestrengeld.












Bronnen.
- Jean Secret in Périgord roman; Editions de Zodique; la Nuit des Temps 27; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre qui Vire 1979.
- Jean Secret in Itinéraires romans en Périgord; Editions Zodiaque, "Les travaux des mois" 16, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1977.
 - Jean Secret in Promenades en Périgord roman; Editions Zodiaque, Itinéraires culturels, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 2002.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: