Zoeken in deze blog

woensdag 12 september 2018

Sint-Michaelskerk te Thorn (Ned. Limburg)

Sint-Michaelskerk 
te Thorn

Beschrijving.
De abdij van Thorn werd gesticht in de loop van de 10de eeuw door graaf Ansfried.  Deze edelman met grote faam die in dienst was van keizer Otto I, benoemde zijn dochter Benedicta als abdis van het nonnenklooster die de regel van de heilige Benedictus aannam.
Na de dood van zijn echtgenote Hereswit werd Ansfried bisschop van Utrecht en liet zijn vrouw te Thorn begraven.  Enige tijd hierna schonk hij de abdijkerk aan het diocees van Luik.


Het is dankzij de bisschop van Luik, Notger dat het initiatief voor de bouw van het westwerk van de abdijkerk toekomt dat tot de dag van vandaag het oudste deel van de kerk vormt.  Van het gebouw opgericht onder Ansfried rest niets meer.  Het westelijke massief van het type "Aken" is niet uniek in het diocees van Luik.  Notger liet van ditzelfde type in Luik de Sint-Janskerk oprichten.  Deze van Thorn is wel het oudste in het diocees.





De inrichting van dit westelijk massief zou dateren van het einde van de 10de eeuw maar heel vlug liet de bouw op zich wachten wat zich laat zien aan de binnenzijde met de westelijke crypte, de afwerking van de muren, de westelijke doorgangen en de graatgewelven die rusten op een centrale pijler.  Al deze constructie-elementen kunnen hierdoor niet gedateerd worden van voor het midden van de 12de eeuw, wat wil zeggen dat de werken slechts een eeuw later hernomen werden.









De onderbreking van de werken is eveneens zichtbaar aan de buitenzijde met een naad die zich daar vormt waar de kleine blokjes koolzandsteen overgaan naar de grotere maatstenen.



Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 81"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1994.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: