Zoeken in deze blog

woensdag 12 september 2018

Sint-Dionysiuskerk te Asselt (Ned. Limburg)

Sint-Dionysiuskerk 
te Asselt

Beschrijving.
Deze kerk bezet een prachtige plaats op een steile helling aan de oever van de Maas.  Deze plaats diende in de 9ste eeuw als een Frankische versterking vanwaar er expedities werden uitgevoerd tegen de Noormannen.


Het schip en het koor zijn allebei gebouwd op een ongeveer vierkante fundering.  Het koor is iets nauwer dan het schip.  De muren van deze beide gedeelten zijn in Maaskeien en Romeins puin, aan de hoeken vindt men kolenzandsteenblokken terug.  Het geheel dateert van de 11de eeuw.










De gewelven met ribben bestaande uit 8 takken gaan terug tot de 13de eeuw, deze van het schip zijn vernieuwd in de loop van een restauratie onder leiding van P.J.H. Cuypers tussen 1916 en 1918.  Het is eveneens van deze periode dat het huidige koor in het westen dateert.



De oorspronkelijke klokkentoren die zich in het westen bevond, stortte bij het begin van de 16de eeuw in als gevolg van een overstroming en werd vervolgens vervangen door de huidige klokkentoren opgericht aan het de oostelijke muur van het vroegere koor.  Hierdoor vormt deze de ingangstravee van het schip.



Aan de binnenzijde bevindt zich nog een doopvont die eveneens dateert van de Romaanse periode.  Deze doopvont werd in stukken teruggevonden in het metselwerk van de oude toren van de kerk in Tegelen.



Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions Zodiaque, 'la Nuits des Temps 81"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1994.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: