Zoeken in deze blog

zondag 9 september 2018

Hervormde kerk te Valburg (Gelderland)

Hervormde kerk 
te Valburg

Beschrijving.
De benaming van Valburg werd reeds in 793, in de Karolingische periode vermeld.  De nederzetting werd Falburc Marca genoemd.  Valburg is vermoedelijk reeds ontstaan rond het begin van onze jaartelling op een rivierduin die boven de omgeving uitstak.
De klokkentoren alsook een deel van het schip gaan terug tot de romaanse periode.  Men vermoedt dat volgens de ene bron, aanvankelijk de heilige Jacobus de Meerdere er de patroonheilige was; een andere bron vermeldt de heilige Kristoffel.


De klokkentoren beslaat 3 verdiepingen waarvan de eerste 2 verdiepingen in tufsteen zijn en de laatste ook bakstenen inhoudt.  Men veronderstelt dat deze klokkentoren voor zijn onderbouw dateert van de 11de eeuw, het middelste gedeelte zou dateren van het begin van de 13de eeuw.  In de 14de eeuw werd de kerk in vulkanische tufsteen herwerkt maar de westelijke muur van het schip werd bewaard alsook een gedeelte van de zuidelijke wand van het koor waaraan men een kapel in de 14de eeuw had gebouwd.  Daterend van de 14de eeuw heeft het koor beter zijn kenmerken bewaard tov het schip dat in de loop der jaren nog tal van herwerkingen heeft ondergaan.






Op het gelijkvloers van de klokkentoren zijn nog sporen van aanzetten van een koepelgewelf zichtbaar gebleven.  Met de laatste restauratie zijn verschillende Gotische muurschilderingen aan het licht gekomen.

Bron.
Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions de Zodiaque "la Nuit des Temps 81; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1994. 

Bijlagen.

Geen opmerkingen: