Zoeken in deze blog

donderdag 13 september 2018

Eglise Sainte-Marie-Madeleine te Donzy-le-National (Saône-et-Loire 71)

Eglise Sainte-Marie-Madeleine 
te Donzy-le-National

Beschrijving.
Een cultusplaats, aanvankelijk geplaatst onder het patronaat van Saint-Nizier, is reeds in 909 vermeld in een cartularium van Cluny.  Donzy-le-National verandert talrijke malen van naam in de loop van de geschiedenis.  In 1478, 1666 en 1814 werd het gewijzigd naar Donzy-le-Royal.
De kerk is oostelijk gericht met het portaal gesitueerd naar het westen en het koor naar het oosten toe vanwaar het licht komt als symbool van de Opstandig van Christus.
De huidige kerk is opgericht rond 1150-1180.  Nu staat zij onder het patronaat van Sainte-Madelaine.


De vierkante klokkentoren bezit slechts één enkele verdieping van paarsgewijze rondbogen met tussenin een terugval op 2 colonnetten met een kapiteel.  Deze kapitelen met afgeronde knoppen in appelvorm verwijzen naar deze van de klokkentoren van Saint-Marcel te Cluny en zijn van dezelfde periode.  Een hoge stenen piramide van 4 zijden tooit deze klokkentoren.




Verschillende steunberen stutten de basis van de klokkentoren aan iedere zijde in overeenkomst met de koortravee onder de klokkentoren.  Aan de zuidelijke zijde vormt een kwartrond massief van zwaar metselwerk in graniet en versterkt de steunbeer. 




Tussen de vensters van het kooreinde zijn 2 steunbeer-zuilen met basissen, kapitelen en dekstukken, verlengd door een pijler en lopen tot onder de gootklos.  Deze wordt ondersteund door eenvoudige modillons.



Bron.
- Jean Virey in Les églises romanes de l'ancien diocèse de Mâcon; Protat 1935.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: