Zoeken in deze blog

maandag 10 september 2018

Hervormde kerk te Dodewaard (Gelderland)

Hervormde kerk 
te Dodewaard

Beschrijving.
De kerk van Dodewaard is mooi gelegen aan de voet van de dijk van de Waal.  De naam Dodewaard werd reeds in de 11de eeuw vermeld.


De kerk houdt een klokkentoren van tufsteen in die van rond 1100 dateert en de top iets recenter schijnt te zijn.  Het schip werd hierna opgetrokken.  Het koor werd in 1840 gewijzigd.


De klokkentoren houdt 2 verdiepingen in met kleine vensters.  Aan de noordelijke en zuidelijke zijde zijn bijna aan de grond 2 rondbogen merkbaar die zich voor een groot deel ondergronds bevinden door de ophoging van het terrein.  Deze herinneren aan de oorspronkelijke portalen.  De paarsgewijze vensters van de klokkentoren zijn reeds lang dichtgestopt en situeren zich als rondbogen.  Tijdens de Gotische periode werd het portaal in spitsboog aan de westelijke zijde opgetrokken.  De gewelven aan de binnenste gedeelte van deze klokkentoren dateren van dezelfde periode maar de hedendaagse zijn van een meer recentere datum.







In de zuidelijke muur van de klokkentoren is een afgietsel in beton zichtbaar van een Romeinse herdenkingssteen.  Het originele in kalksteen die vroeger aan de klokkentoren was ingebracht bij wijze van versiering, bevindt zich nu in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.  Deze steen stelt een begrafenisplechtigheid voor ter nagedachtenis van de veteraan, Marcus Traianus Gummatius, van het Romeinse leger. 



In het noorden als het zuiden zijn de sporen nog zichtbaar van de oorspronkelijke vensters in de muren van het schip.







Bron.
Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions de Zodiaque "la Nuit des Temps 81; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1994.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: