Zoeken in deze blog

donderdag 13 september 2018

Sint-Stefanuskerk te Heel (Ned. Limburg)

Sint-Stefanuskerk 
te Heel


Beschrijving.
De Romaanse klokkentoren verrees rond 1100 opgetrokken met keien en kolenzandsteen.  In de 14de eeuw vond er een verhoging plaats in tuf- en mergelsteen.  Nadien werd de middeleeuwse kerk in verschillende fasen herbouwd. Het koor en transept werden in 1901 tot stand en nadien in 1907 gevolgd door het schip.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de kerk weinig schade opgelopen doch werd in 1948-1949 de toegebrachte oorlogsschade aan de toren hersteld.






De toren is versierd met lisenen aan de hoeken en een fries van boogreeksen.  Twee paar rondbogen doorbreken elk van de zijden van deze klokkentoren.



Aan de binnenzijde bevindt zich een mooie doopvont in Naamse steen.  De kuip rust er op een cilindrisch vat.  Aan één van de zijden bemerkt men een demon waarbij uit zijn muil rankversiering vertrekt waar wijndruiven aanhangen. Deze doopvont dateert waarschijnlijk van de 2de helft van de 12de eeuw.

foto parochie Heel

Bron.
- Ada van Dijk in Pays-Bas romans; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 81"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1994.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: