Zoeken in deze blog

woensdag 12 september 2018

Eglise Saint-Barthélemy te Saint-Ythaire (Saône-et-Loire 71)

Eglise Saint-Barthélemy 
te Saint-Ythaire

Beschrijving.
Het dorp van Saint-Ythaire droeg aanvankelijk de naam van Mont-Aynard en bezette een andere helling waar zich nu een bos bevindt met de ruïnes van het kasteel van Aynard.  Dit is zo aangeduid in de oude charters onder de naam van Sanctus Iterius of Hilarius vanwaar de naam Saint-Ythaire komt.  De benaming onder Saint-Hilaire is echter meer verspreid.  
De kerk werd geschonken als leengoed van 1019 tot 1030.  Zij hing af van de aartspriester van Rousset, met de directe benoeming van de bisschop en zij had als directe toevoeging tot 1602, Besanceuil.  Hiervan vindt men nog registers in de archieven van 1640-1650.  Twee zijkapellen werden opgericht waarvan één in 1645 toegewijd aan Saint-Claude en één in 1669 aan Saint-Nicolas.
De vroegere kerk was traditioneel gericht naar het oosten met een ingang aan de straat.  Het schip vervoegde de klokkentoren die het koor domineerde en hierachter bevond zich de apsis.
Werken uitgevoerd in de 19de eeuw met een vergroting in 1830 en een uitgebreide reconstructie tussen 1872 en 1875 bewerkstelligden het tot stand komen van het neogotische gebouw zoals we het nu nog aantreffen.   Het oude koor werd afgebroken en in het westen vervangen door een neoromaans koor.

  
De ingang werd verplaatst onder de oostelijke zijde van de klokkentoren.  De oriëntatie van de kerk is hierdoor omgekeerd.  Men kan de datum van 1872 nog aflezen op het naakte timpaan van de hoofdingang.



Bij de klokkentoren is iedere zijde uitgehold met een omkadering van het Lombardische type waarbij de bogen rusten op de gebeeldhouwde modillons.  Bij deze klokkentoren staan 2 verschillende systemen van openwerking boven elkaar met een rondboog aan het onderste gedeelte en aan de klokkenverdieping is deze ook uitgehold met 3 paarsgewijze rondbogen met tussen 2 rondbogen een scheiding van 2 colonnetten.



  
De kwaliteit van het metselverband verwijst naar een constructie van rond 1150.


Bijlagen.

Geen opmerkingen: