Zoeken in deze blog

vrijdag 14 september 2018

Onze-Lieve-Vrouwkapel te Sint-Odiliënberg (Ned. Limburg)

Onze-Lieve-Vrouwkapel 
te Sint-Odiliënberg


Beschrijving.
Tot op het moment dat de basiliek van de HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus parochiekerk werd in 1680, deed de kapel van de heilige Maagd, ten noorden van de basiliek gesitueerd, dienst als parochiekerk.


Dit gebouw zou opgericht zijn in de 11de eeuw en hield een éénbeukig schip in verlengd met een nauwer koor met vlak kooreinde.  Nadien werd deze nog vergroot met een thans verdwenen zijbeuk waarschijnlijk in de 12de eeuw opgericht.  Aan de noordelijke zijde ziet men 3 dichtgestopte rondbogen op vierkante pijlers.  Het benedendeel van de noordelijke zijde is opgetrokken in keien en Kunradersteen.



Bij de restauratie in de 19de eeuw werd de oostzijde opnieuw opgetrokken of vernieuwd in mergelsteen.
Aan de hoek van de zuidelijke met de westelijke zijde vindt men 2 kopieën terug in zandsteen van de heiligen Johannes en Jacobus.



De kapel houdt tevens een mooi 12de eeuws beeld in van de heilige Maagd "Sedes Sapientiae", de "Zetel der Wijsheid" en een prachtige doopvont, eveneens van de 12de eeuw.

Foto kerkgebouwen in Limburg

Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions de Zodiaque "la Nuit des Temps 81; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1994.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: