Oude Jankerk
te Velp
Beschrijving.
De Romaanse Oude Jan is in de richting Oost-West gebouwd. Schip en koor dateerden van omstreeks 1100. In z’n oudste vorm bestond de kerk alleen uit het schip en het koor. Van het oorspronkelijke romaanse koor is niets meer over. Bij de restauratie in 1950 is een nieuw rechthoekig koor aangebouwd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de kerk ernstig beschadigd. Toen bleek hoe gesteld Velp was op dit kerkje en in 1949 is begon de restauratie, onder leiding van architect J.G.A. Heineman. Het is op dit moment dat het nieuwe koor werd aangebouwd. Dit koor is opgebouwd in lagen van baksteen afgewisseld met tufsteen.
Het schip getuigt van een grote soberheid. Deze was aanvankelijk niet tegen de klokkentoren aan gebouwd. De kleine vensters in rondboog zijn tijdens de laatste restauratie in opnieuw aangebracht. Aan de zuidmuur van het schip zijn nog oude sporen te vinden zoals de plek van het afdakje. Daaronder stond de dorpsomroeper, vaak de koster, op een steen, om mededelingen te doen. Mogelijk dat deze zeshoekige steen de voet is van een oude doopvont.
Aan het eind van de 15e eeuw is aan de noordkant een bakstenen Gotische kapel gebouwd. een kapel is een kleine kerkruimte met een afzonderlijk altaar. Het altaar stond tegen de muur van het schip. Aan de buitenkant van het schip zien we nog een vroegere dichtgemetselde ingang.
De Romaanse klokkentoren, eveneens in tufsteen is versierd met lisenen en kleine, halfronde boogreeksen. De toren zou dateren van de 1ste helft van de 12de eeuw. De bovenste verdieping in baksteen is tijdens de Gotische periode toegevoegd.
Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions de Zodiaque "la Nuit des Temps 81; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1994.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten