Zoeken in deze blog

vrijdag 24 augustus 2018

Église Sainte-Catherine te Alland'Huy (Ardennes 08)

Église Sainte-Catherine 
te Alland'Huy

Beschrijving.
De Romaanse gedeelten van de kerk te Alland'Huy dateren van het einde van de 12de eeuw.
Bovenaan de kruising van het transept verheft zich een mooie vierkante klokkentoren die zich opent met dubbele paarsgewijze bogen, in rondboog met 2 cilinders.



Het westelijke portaal gevormd met 3 gordingen in een gebroken rondboog en rusten op colonnetten met kapitelen versierd met opgerold gebladerte, is samengesteld in uitstek.  Bovenaan dit geheel bevindt zich een archivolt met palmetten, analoog met deze van de grote boogreeksen.  Het timpaan is onversierd.  Een venster domineert het portaal met daarboven een boog gedragen door 2 colonnetten.








Het schip bestaat uit grote gebroken boogreeksen die omgordt zijn met voetringen met daarboven archivolten met palmetten.  De kruisvormige pijlers ontvangen in iedere hoek gevormd door de kruisarmen, een colonnet met een kapiteel van gebladerte.  Elk van hen ontvangt de terugval van de voetringen door de tussenkomst van een dekstuk als impost die rond de pijler loopt.
Het gewelf van de 19de eeuw heeft een plafond vervangen welk nog steeds aanwezig is in de zijbeuken.
Het Romaanse geheel zou dateren van het einde van de 12de eeuw.

Bronnen.
- Anne Prache in Champagne Romane; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps 55", Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1983.
- Hubert Collin in Les églises rurales romanes du pays de Reims et des Ardennes, Société d'Etudes Ardennaises, Charleville-Mézières 1974.


Bijlagen.

Geen opmerkingen: