Zoeken in deze blog

vrijdag 24 augustus 2018

Eglise Notre-Dame te Malmy; Chemery-Chégéry (Ardennes 08)

Eglise Notre-Dame
 te Malmy; Chemery-Chégéry

Beschrijving.
De oude parochiekerk te Malmy behoort tot één van de bijzonderste kerken door zijn perfectie.  
De kerk wordt omgeven door een oud kerkhof temidden van velden en is samengesteld uit een zware, vierkante toren op de kruising van het verdwenen transept.


Men bemerkt een vlak kooreinde doorbroken van 3 vensters die het koor van licht voorzien.


Onder het dak van leistenen die de toren en het koor beschermen, bemerkt men de gootklos met modillons gebeeldhouwd met strepen in steen.  De 3 paarsgewijze bogen van de klokkentoren bestaat uit dubbele vensters door een zuiltje gescheiden.



Aan de zijden van een venster, loodrecht op de klokkentoren vindt men maskers terug, met hun grote ogen klaar om de duivel te verjagen.  Het is tevens het oudste gedeelte van de kerk.


Aan de westelijke gevel versiert een kruis het timpaan.  De personages aan beide zijden zijn praktisch onherkenbaar.  Een onregelmatige boog met gebladerte gegraveerd, loopt hierboven.




De gehistoriseerde kapitelen stellen rechts 3 honden voor met daaronder een bisschop met zijn kruis.  Rechts biedt Eva de appel aan Adam aan.



Onder de kruising van het transept bemerkt men een mooie gewelfsleutel die een bloem voorstelt.  De kapitelen van de 4 vierkante pijlers zijn gebeeldhouwd met mooie vegetarische motieven.  Op het niveau van het koor bevindt zich dezelfde gewelfsleutel met dezelfde gebeeldhouwde versieringen.  Dit gedeelte zou dateren van de 13de eeuw.

Bron.
- Anne Prache in Champagne romane; Editions Zodiaque, 'la Nuit des Temps 55'; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1983.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: