Zoeken in deze blog

donderdag 23 augustus 2018

Eglise Saint-Remi te Cheveuges (Ardennes 08)

Eglise Saint-Remi 
te Cheveuges

Beschrijving.
De kerk van Cheveuges had oorspronkelijk een defensief karakter.  De twee zware steunberen, verenigd onder een cirkel dat een relatief smalle deur omkaderd.  In het midden bevindt er zich een opening die dienst deed als schietgat die om ongewenste bezoekers te weren.  Achter deze dikke muren zochten de bewoners van het dorp, met hun dieren, bescherming, bij gevaar. 


De gevel is gedomineerd door een ongeveer driehoekig fronton met daarin een kruis van steen.  In het midden bevond er zich aanvankelijk een nis waarschijnlijk om het beeld van de heilige Remi te herbergen. 


Een Byzantijns kruis aan zijn uiteinden verbreed, figureert in het midden van het timpaan.  Zij wordt door een sokkel gedragen en is omgord door een versiering van kabelmotief en gestileerde figuren als de zon en de maan.  Het geheel in rondboog, is met 13 stralen in een stralenkrans versierd, voorstellend Christus en de 12 apostelen.


Het portaal ondersteunend het timpaan, houdt aan beide zijden, zuilen in, versierd met versierde kapitelen van geometrische ontwerpen, zoals bij de vroegromaanse kunst.



De vierkante klokkentoren verbaast door zijn massieve afmetingen met 8 meter aan iedere zijde en een hoogte van 25 meter.  Men bemerkt er de vier drielobbige vensters en de grote gotische venster zien.  De toren heeft een defensief karakter en zou dateren van de 13de eeuw.


Het schip houdt vier vierkante pijlers in, en een dakgoot lichtjes gebroken in omvang.  Het schip heeft een lengte van 14 meter bij een breedte van 3 meter.  Zij behoort toe aan de overgangsperiode van het romaans naar de gotische periode.



Bronnen.
- Anne Prache in Champagne Romane; Editions Zodiaque, 'la Nuit des Temps 55'; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1983.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: