Zoeken in deze blog

donderdag 23 augustus 2018

Église Notre-Dame te Sorcy-Bauthémont (Ardennes 08)

Église Notre-Dame 
te Sorcy-Bauthémont

Beschrijving.
Bij deze kerk vindt men een basicaal schip terug dat overwelfd wordt door een vlak plafond waarin gebroken boogreeksen terugvallen op vierkante pijlers met gemoluurde imposten.
De kruising van het transept heeft een Gotisch gewelf maar de steunen bezitten Romaanse kapitelen met acanthusgebladerte en gemoluurde dekstukken.


Hierboven opent zich een getrapte, vierkante klokkentoren met heel eenvoudige paarsgewijze bogen.


De westelijke gevel is het meest merkwaardige deel van het gebouw.  Men bemerkt drie horizontale verdelingen met een opstelling naar hoogte met versierde kapitelen van acanthusgebladerte geflankeerd door steunberen die de hoeken vormen.
Lager opent zich het ingangsportaal in rondboog met een niet gebeeldhouwd timpaan.  Drie gordingen die versierd zijn met onversierde voetringen vallen terug op de colonnetten met insprong samengesteld.  De kapitelen zijn gebeeldhouwd met vegetarische motieven of een decor van vlechtwerk.  De archivolt is versierd met acanthusvormig gebladerte dat zich verderzet.  De gevel is verdeeld in drie registers, verdeeld op het niveau van de basissen en de boven elkaar gestelde kapitelen.





Bovenaan het ingangsportaal versiert het middelste register, een vier-lobbig venster geflankeerd door zuilen die op dit niveau paarsgewijs zijn.




Op het bovenste gedeelte is de muur onversierd maar de puntgevel bezit hellingen versierd met acanthusgebladerte.



De versierde beeldhouwkunst is heel fijn uitgevoerd en bootst onweerlegbaar de Korinthische architectuur na van het Romeinse Gallië.  Deze gevel is zonder tegenspraak de origineelste en de mooiste in de regio.




Bronnen.
- Anne Prache in Champagne Romane; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 55, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire.
- Hubert Collin in Les églises rurales romanes du pays de Reims et des Ardennes, Société d'Etudes Ardennaises, Charleville-Mézières 1974.

Bijlagen.
-https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=19uOwZ7r6Cmis5EAdmeuIqPR5--k&ll=49.538194000000004%2C4.538004000000001&z=9
-https://monumentum.fr/eglise-pa00078528.html
-https://fr.wikipedia.org/wiki/Église_Notre-Dame_de_Sorcy-Bauthémont
-https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Église_Notre-Dame_de_Sorcy-Bauthémont
-https://jeanluccollignon.blog4ever.com/sorcy-bauthemont-joyau-de-l-art-roman-ardennais-en-pleine-facade
-https://clochers.org/Fichiers_HTML/Accueil/Accueil_clochers/08/accueil_08428.htm
-https://photos.google.com/album/AF1QipPPJURNcODDJRh4bA8eZmDMM5GhWmggUDtMJ4XS
-https://www.geoportail.gouv.fr/carte

Geen opmerkingen: