Zoeken in deze blog

dinsdag 21 augustus 2018

Sint-Gangulphuskerk te Sint-Truiden (Limburg)

Sint-Gangulphuskerk 
te Sint-Truiden

Beschrijving.
De Sint-Gangulphuskerk in Sint-Truiden kwam grotendeels tot stand ten tijde van abt Abelardus II, in het 3de kwart van de 11de eeuw en is één van de oudste en gaafst bewaarde Maaslandse kerken in Limburg. 


Het is een driebeukige kruiskerk van 7 traveeën met een kleine klokkentoren op de meest westelijke travee en een halfronde koorapsis.  Vooral de ruimte van de middenbeuk illustreert de eenvoud en de zuiverheid van de vormen, kenmerkend voor deze Romaanse architectuur in de 11de eeuw.  De wanden van het schip worden geritmeerd door de bogen op de vierkante pijlers en de kleine bovenlichten maar zijn volledig vlak gehouden.  De imposten komen alleen voor aan de boogzijden van de bogen.





De halfronde koorapsis is jonger en dateert uit de 2de helft van de 12de eeuw.  Vooral de buitengevel van het koor is merkwaardig.  De 3 omlijste rondboogvensters zijn gevat in grotere boognissen met een gemeenschappelijke schoot.  Onder de daklijst loopt een boogfries.  Mede door de ronding van deze gevel bieden de in- en uitspringende delen een verfijnd licht-en schaduwspel.






De kerk werd in 1956-1961 onder leiding van R.M. Lemaire en architect P. Van Mechelen gerestaureerd. Diverse verbouwingen uit het verleden werden tenietgedaan met de bedoeling de oorspronkelijke Romaanse architectuur te benadrukken.  De gelige mergelsteen is bij de jongste restauratie bloot gelaten.  Dit biedt het voordeel dat men door de verscheidenheid in de behandelingen van de huid van de natuursteenblokken de verschillende bouwfazen in het gehele gebouw zichtbaar kan onderscheiden en de bij de restauratie toegevoegde of vernieuwde delen kan herkennen.  Toch moet men voor het oog houden dat aanvankelijk de kleurafwerking van de wanden  zowel de binnenruimten als de buitengevels een andere aanblik moet hebben gegeven.




Bronnen.
- Geert Bekaert en Jean-Pierre Esther in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- Jacqueline Leclerc-Marx in L'art roman en Belgique; Editions J.-M. Collet 1997.
- Xavier Barral i Altet in Belgique et Grand-Duché de Luxembourg romane; Editions Zodiaque, 'la Nuit des Temps 71'; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1989.
- Jean Roubier en André Courtens in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer; Brussel 1972.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: