Zoeken in deze blog

donderdag 23 augustus 2018

Église Saint-Crépin-Saint-Crépinien te Saulces-Champenoises (Ardennes 08)

Église Saint-Crépin-Saint-Crépinien 
te Saulces-Champenoises

Beschrijving.
Het gebouw dateert van de 12de eeuw.  In 1892 werd het westelijke portaal gerestaureerd en in 1930 werd het gebouw ingeschreven als historisch monument.




Het schip met zijn zijbeuken zijn overwelfd met een vlak plafond.  Grote gebroken rondbogen rusten op vierkante of ronde pijlers.  Het schip opent zich op het transept door een grote gebroken diafragmaboog, met mooie kapitelen versierd met acanthusgebladerte.
Een massieve rechthoekige klokkentoren verheft zich op de kruising van het transept en wordt beheerst door machtige steunen versierd met kapitelen van dezelfde verhouding.
In het koor dragen de colonnetten de terugval van de ribben en de cilinders in het kooreinde omgorden er de vensters.  Deze colonnetten zijn uitzonderlijk omwille van hun kapitelen met gebladerte die acanthusgebladerte voorstellen van Korintische kapitelen.
Het kooreinde bezit versneden wanden voorzien van steunberen en zijn interessant omwille van hun mooie verhoudingen.



Het kooreinde wordt eveneens gedomineerd door de klokkentoren die doorbroken wordt met paarsgewijze bogen, per 2 gegroepeerd aan de oostelijke en de westelijke zijden.  Rondbogen met 2 cilinders worden door de samengestelde colonnetten met insprong gedragen.



Bronnen.

- Anne Prache in Champagne Romane; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 55, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire.
- Hubert Collin in Les églises rurales romanes du pays de Reims et des Ardennes, Société d'Etudes Ardennaises, Charleville-Mézières 1974

Bijlagen.

Geen opmerkingen: