Zoeken in deze blog

maandag 20 augustus 2018

Eglise Notre-Dame-du-Rosaire te Wierde (Namur)

Eglise Notre-Dame-du-Rosaire 
te Wierde

Beschrijving.
Wierde gelegen ten zuidoosten van Namen, op de weg van Ciney naar Marche-les-Dames, ligt wat verscholen achter de heuvels en de beplanting.
Wierde is in het bezit van een ruime kerk, in leisteen opgetrokken, die de aandacht trekt omwille van zijn zuiver Romaans aspect.
De kerk is samengesteld uit 3 beuken, een massieve, vierkante klokkentoren, die aan de buitenzijde wordt doorbroken met rondboogvensters, en verschillende openingen in de vorm van schietgaten.  Deze gedrongen, zware westertoren valt onmiddellijk op omwille van zijn defensieve karakter die vroeger dienst deed als donjon voor de heren van Wierde.  Deze toren bezit een hoogte van 20 meter en is een typische burchtkerk zoals men er verschillende aantreft in de Condroz en de Ardennen.




Het schip wordt beëindigd door een vierkant koor, de linker zijbeuk door een kleine absidiool.  Een sacristie aan de rechter zijbeuk heeft de oorspronkelijk absidiool vervangen.  De rechter zijbeuk is aan de buitenzijde versierd met 5 boogreeksen waarvan het bovenste gedeelte modern is en omkaderd wordt met halfronde vensters.  In de 1ste boogreeks heeft men de hedendaagse toegang uitgewerkt, op dezelfde plaats waar zich vroeger een portaal bevond waarvan men de sporen nog kan terugvinden.







De andere zijbeuk vertoont andere kenmerken. Men bemerkt er enkel de halfronde vensters die de oorspronkelijke kleine vensters, van dezelfde periode als de rest van het gebouw, hebben vervangen.  Men treft er nog de sporen aan van een dichtgemetseld portaal waarvan het bovenste linteel in mijtervorm, het portaal vormt. Dit soort van ingang was in de streek van Namen een bijzonderheid waarvan men er nog verschillende in andere oude constructies terugvindt.  De linker absidiool is zoals te Hamerenne versiert met een grote boog die is samengesteld in Lombardische bogen.  De centrale apsis bezit verschillende rondboogvensters die vroeger dichtgestopt waren maar met de restauratie opnieuw zijn opengewerkt.  Dit was eveneens het geval met het kleine rondboogvenstertje in de nog resterende linker absidiool.  Het bovenste gedeelte wordt doorbroken met aan iedere zijde 5 rondboogvensters van bescheiden afmeting en verstoken van iedere versiering.






Als men zich baseert op de zeldzame geschreven documenten wat betreft de oprichting van de kerk, zou deze opgericht zijn in 1194.  Uit deze documenten kan men eveneens opmaken dat de 1ste bedienaar een zekere Géronsart was en er 3 altaren aanwezig waren.
In de jaren '90 van de 20ste eeuw werd de kerk grondig gerestaureerd door architect R. Bastin.

Bron.

- Geert Bekaert en Jean-Pierre Esther in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- Jacqueline Leclerc-Marx in L'art roman en Belgique; Editions J.-M. Collin; Liège 1997.
- Jean Roubier en André Courtens in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer; Brussel 1972.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: