Zoeken in deze blog

maandag 7 mei 2018

Église Saint-Théodulphe te Villers-aux-Noeuds (Marne 51)

Église Saint-Théodulphe 
te Villers-aux-Noeuds

Beschrijving.
Het gebouw bezit een overdekking in plafond van het midden van de 12de eeuw.  De afbraak van de zijbeuken heeft het dichtmetselen van de 5 gebroken, grote boogreeksen tot gevolg gehad, wat nog zichtbaar is aan de muren.





In het westen treft men een interessant portaal aan gevormd door 3 voetringen die door de colonnetten met insprong worden ondersteund.  De dekstukken zijn van lijstwerk voorzien met daaronder mooie kapitelen met vegetarische motieven zoals eveneens bij de archivolt.  Het timpaan is echter onversierd.






De rechthoekige toren staat op de kruising van het oude transept.  Deze opent zich langs 2 paarsgewijze bogen aan iedere zijde.  De rondbogen zijn gebeeldhouwd met voetringen die op de half ingewerkte kapitelen rusten.  De middelste steunpilaren die de bogen scheiden, zijn eveneens heel elegant opgericht.






Bron.
- Anne Prache in Champagne romane; Editions de Zodiaque, "la Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.
- Hubert Collin in Eglises rurales romanes du Pays de Reims et des Ardennes; Société d'Etudes Ardennaises, Charleville-Mézières 1974.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: