Zoeken in deze blog

zondag 6 mei 2018

Église Saint-Rémy te Champigneul-Champagne (Marne 51)

Église Saint-Rémy
te Champigneul-Champagne

Beschrijving.

De kerk Saint-Rémy van Champigneul is opgericht in de eerste helft van de 12de eeuw. Het is een gebouw nog bijna volledig in de Romaanse stijl welk men vandaag nog kan bewonderen.  
De grote bogen van het schip die in zorgvuldig bij elkaar passende stenen zijn opgetrokken, zijn in rondboog, gevormd met twee cilinders waarbij de binnenste cilinder terugvalt op een zuil en met de tussenkomst van een gebeeldhouwd kapiteel. Deze zijn heel eenvoudig versierd met grote platte bladeren.
Het gebruik van de harde kalksteen uit de groeven van Falaise, in de omgeving van Vertus, laten niet toe om het decor, heel fijn weer te geven.  
Het koor is overwelfd in een halfkoepel en dankzij de 3 rondbogen wordt dit koor overvloedig verlicht.  Het transept bezit 2 kapellen met een kapel toegewijd aan de heilige Maagd in het noorden en de andere in het zuiden toegewijd aan de heilige Rémy.



Aan de buitenzijde bemerkt men de westelijke gevel, volledig opgetrokken in maatstenen en dit tov de andere buitenste muren van de kerk.  Het ingangsportaal is omkaderd met twee kleine rondbogen.





De klokkentoren die eveneens in maatstenen is opgetrokken, dateert van de 12de eeuw. Iedere zijde is opengewerkt met 2 paarsgewijze bogen die rusten op een colonnet.






Bron.
- Anne Prache in Champagne Romane; Editions Zodiaque, " La Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: