Zoeken in deze blog

maandag 7 mei 2018

Église Saint-Rémi te Sacy (Marne 51)

Église Saint-Rémi 
te Sacy

Beschrijving.
Bij de kerk van Sacy zouden de romaanse gedeelten dateren van het einde van de 11de eeuw.  Deze gedeelten beslaan het schip, de koortravee, de apsis en absidiool en bovenaan de koortravee, de klokkentoren.



De apsis wordt overwelfd met een halfkoepel, de travee voorafgaand aan het koor werd overwelfd met een tongewelf.  Hierboven verheft zich een hoge, vierkante klokkentoren die zich opent dmv 3 paarsgewijze rondboogvensters.  De voetringen rusten op de pijlers met aangebrachte colonnetten in de hoeken.






Het schip omvat een 5-tal traveeën en was aanvankelijk overwelfd met een kruisgewelf.  De hedendaagse kruisribben dateren van de 19de eeuw.  De zijbeuken werden met een tongewelf zonder gordingen overwelfd.
In het midden van de 12de eeuw heeft men de zuidelijke absidiool overwelfd in halfkoepel en deze wordt voorafgegaan van 2 traveeën die overwelfd waren met 2 kruisribben.  In het noorden staat een overwelfde zijbeuk met kruisribben in verbinding met een kapel die overwelfd is met een gebroken tongewelf.

Bronnen.
- Anne Prache in Champagne romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.
- Hubert Collin in Les églises rurales romanes du pays de Reims et des Ardennes; Société d'Etudes Ardennaises; Charleville-Mézières 1974.

Bijlagen. 

Geen opmerkingen: