Zoeken in deze blog

maandag 16 oktober 2023

Eglise Saint-Bonnet te Montmort (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Bonnet 

te Montmort



Beschrijving.
Het dorp van Montmort in de 12de eeuw "Sanctus Bon (itus) genaamd, vervolgens "Mons Mauri" vormde een parochie van het aartspriesterschap van Luzy waarvan de kerk afhankelijk was van de vrouwenabdij van Saint-Jean-le-Grand te Autun.
De kerk geplaatst onder het patronaat van saint Bonnet stelt zich samen met een éénbeukig schip, met een nauwere koortravee en een halfronde apsis.
Het schip is nu overwelfd met een graatgewelf dat niet origineel is, oorspronkelijk was dit met een houten gebinte.  Zes heel erg inspringende vensters verlichten het schip.
De koortravee staat met het schip in verbinding langs een rondboog waarvan de steunmuren bekroond zijn met een schuin aflopende imposten.  De koortravee is overwelfd met een tongewelf met een zeldzame samenstelling wat wijst op zijn hoge ouderdom.  Een groot hernomen venster in het oosten verlicht deze.
De apsis opent zich op deze travee langs een identieke rondboog maar iets nauwer is.  De apsis is overwelfd met een halfkoepel.  Zijn omtrek was oorspronkelijk versierd met een rondboogreeks waarvan nog enkel deze in het midden bestaat.  Twee zijvensters doorbroken op een ongekend tijdstip heeft de 2 andere rondbogen laten verdwijnen.  De blinde boog rust aan beide zijden op 2 colonnetten met dekstukken versierd met lijstwerk of zijn schuin aflopend.  De basissen zijn van lijstwerk voorzien met 2 ongelijke voetringen die een hollijst scheidt.  De granieten kapitelen zijn kubisch of zwak gebeeldhouwd met gebladerte.
Aan de buitenzijde bezit de kerk aan de westgevel een scherpe puntgevel die aan de uiteinden gestut wordt door 2 nauwe steunberen beëindigd met een talud.  Een ingang doorbroken onder een rondboog met 1 archivolt die de enige versiering vormt, rust op 2 colonnetten die onder de schuin aflopende dekstukken bekroond zijn met 2 zwaar gebeeldhouwde granieten kapitelen.  Hun basissen zijn heel erg afgestompt.




Een gootklos met tabletten die ondersteund wordt van naakte of zwaar gebeeldhouwde modillons, bekroond de zijmuren van het schip.  Aan de zuidmuur nabij de koortravee, is een ingang uitgewerkt met hierboven een ontlastingsboog in het metselwerk ingebracht.  Een modern afdak overdekt het geheel en op één van zijn steunmuren werd de datum van 1773 aangebracht. 









Onder het dak van de apsis houdt de schuin aflopende gootklos geen modillons in.  De muur van het halfrond is door 2 steunberen met talud gestut.



Boven de koortravee verheft zich de klokkentoren die in het oosten ondersteund is van 2 uitstekende steunberen met talud.  Vierkant en massief stelt deze zich samen met een ondermuur bekroond door een schuine band en met een verdieping doorbroken op zijn noord,- zuid,- en westzijde van 2 paarsgewijze rondbogen waarvan de archivolten zijdelings rusten op de schuin aflopende imposten en, in het midden op paarsgewijze colonnetten waarvan de kubische kapitelen onder een onregelmatig langwerpig dekstuk, zwaar versierd zijn met palmen.  Een moderne piramide overdekt de toren.







Door het archaïsche van zijn constructie met de afwezigheid van een koepel en de ontlastingsbogen in de travee, en de stijl van zijn vensters schijnt de kerk van Montmort niet ouder te zijn dan de 2de helft van de 11de eeuw. 

Bron.
- Raymond et A.M. Oursel in "Les églises romanes de l'Autunois et du Brionnais, Cluny et sa région"; Imprimerie Protat Frères; Macon 1956.


Bijlagen.
-https://photos.google.com/album/AF1QipO2sSXtNbojNig3VyApEO_m7zAtnySfzu0T5kZu

Geen opmerkingen: