Zoeken in deze blog

donderdag 19 oktober 2023

Eglise Saint-Martin te Vauxrenard (Rhône 96)

 Eglise Saint-Martin 

te Vauxrenard



Geschiedenis.
Vauxrenard een mooi dorp in de Beaujolais op een pittoreske plaats op 550 m hoogte, was oorspronkelijk reeds de zetel van een aartspriesterschap van het oude diocees van Mâcon.  De kerk onder het patronaat van saint Martin,"ecclesia Vallis Regraudi", figureert in een vroeger prebendenregister van 1412 en men ziet in de rekening uit de 13de eeuw dat er te Vauxrenard een prior "prior Vallis Regnaudi" en een priester die geen tienden afdroegen maar een bisschoppelijke vergoeding.  De kerk was zoals deze van Chiroubles, van Ouroux en Saint-Léger onder het benoemingsrecht van de prior van Saint-Pierre van Mâcon.

Beschrijving.
Het huidige gebouw waarvan het vroegste gedeelte met het schip en zijbeuken gereconstrueerd zijn tijdens een moderne periode en stelt op archeologisch vlak geen enkele interesse voor uitgezonderd zijn klokkentoren met zijn travee die deze ondersteunt en de kruisbeuken die deze ondersteunen.  Het koor met één enkele apsis is heel erg herwerkt geweest en onhandig gerestaureerd.







Overdekt door een achthoekige koepel op trompen is de kruising waarop de klokkentoren zich verheft, in het noorden en het zuiden overwelfd met een tongewelf die de massa van de klokkentoren stutten. Deze zware en gedrongen, vierkante klokkentoren bezit onderaan een blinde basis en een verdieping met bogen   Op deze verdieping is elk van de 4 zijden rechts en links begrensd door aangezette colonnetten die zich in de lengte en naast de bogen verheffen, verdeeld in 2 door een 3de colonnet in het midden die alzo op iedere zijde 2 panelen vormt.  Elk van deze bewaart een rondboog waarin zich een paarsgewijze boog opent, versierd met een colonnet bij de gemeenschappelijke terugval van de dubbele cirkel. Het dak van de klokkentoren is niet zo oud.







Deze klokkentoren van Vauxrenaud die waarschijnlijk behoort tot de 1ste helft van de 12de eeuw is van het type dat men gewoonlijk aantreft in de Beaujolais.  Men vindt analoge klokkentorens in de Charollais.  Zoals op de verdieping van de rondbogen met drie aangezette colonnetten waarvan één in het midden van iedere zijde, vindt men terug te Belleville-sur-Saône, te Saint-Nicolas van Beaujeu, bij de mooie klokkentoren van Vareilles-en-Brionnais, enz..... en bij de klokkentoren van Suin zijn de aangezette zuilen aan de hoeken vervangen door gecanneleerde pilasters. 

Bron.
- Jean Virey in "Les églises romanes de l'ancien diocèse de Mâcon"; Imprimerie Protat Frères; Mâcon 1934.


Bijlagen.

Geen opmerkingen: