Zoeken in deze blog

dinsdag 23 augustus 2022

Eglise Saint-Martin te Vareilles (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Martin 

te Vareilles


Beschrijving.
Gedurende het Ancien Régime maakte de parochie van Vareilles deel uit van het aartpriesterschap van Bois-Sainte-Marie.  Zij werd in 1176 door de bisschop van Autun, Etienne II, geschonken aan het kapittel van Aigueperse die de benoeming verkreeg voor de priester.  De heren van Drée beschikten gedurende het Ancien Régime over justitie in het grootste deel van de parochie. 
De kerk van Vareilles is versierd met één van de mooiste klokkentorens in de Brionnais.  Deze klokkentoren van het vierkante plan houdt 3 verdiepingen in met hierboven een mooie piramide in steen. De 3 verdiepingen zijn versierd met halve zuilen en eenvoudige bogen met archivolten met staafvormige kanteelversiering, colonnetten en kapitelen.  De half ingebrachte halve zuilen op iedere zijde vinden we net zoals bij de klokkentorens van Saint-Laurent-en-Brionnais en Varenne-l'Arconce terug.








Het éénbeukige schip is overdekt met een plafond die de aan de ingang van de koortravee de gebroken boog bovenaan gedeeltelijk verbergt.  Het sterk gewijzigde schip verwijst naar een oude stichting door de dikte van de muren en het vloerplan in een lichte trapezium. 


De puntgevel aan de westelijke zijde in klein regelmatig metselverband van kalksteen dateert waarschijnlijk van dezelfde periode.  De kapitelen van de colonnetten die het portaal omkaderen dateren uit de romaanse periode. De kraagstenen bezitten primitief beeldhouwwerk.





Aan de binnenzijde is de koortravee die dateert van het einde van de 11de eeuw, overdekt met een achtzijdige koepel op trompen en wordt zijdelings verlicht door 2 diepliggende vensters.  Deze koepel wordt ondersteund door de 4 gebroken bogen met half ingebrachte zuilen en eenvoudig versierde kapitelen. 





De halfcirkelvormige apsis is overwelfd met een halfkoepel en verlicht door 3 rondboogvensters die aan de binnenzijde sterk inspringend zijn.



Bijlagen.

Geen opmerkingen: