Zoeken in deze blog

zondag 15 oktober 2023

Eglise Saint-Martin te Dettey (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Martin 

te Dettey


Geschiedenis.
De kleine parochiekerk Saint-Martin te Dettey verschijnt voor de eerste keer in de rekeningen van het diocees van Autun in het midden van de 11de eeuw; "Ministerium de Luzy".  Weinig later, rond 1100, is zij herbouwd geweest volgens een kleiner plan van deze van Curgy.
Tijdens de Revolutie werd de kerk ontmanteld van zijn meubilair.  Voorwerpen in leder, zilver en brons werden overgebracht naar de smelterijen in Creusot op 09 oktober 1793 waarbij ook de klok.
De kerk is talrijke malen gerestaureerd geweest.  De laatste restauratie dateert van 1898.

Beschrijving.
De volledig, bewaarde kerk van tijdens de romaanse periode stelt zich samen met een éénbeukig geplafonneerd schip met een travee die de klokkentoren draagt en met een half cirkelvormige apsis.



Kleine, nauwe en inspringende rondboogvensters aan de binnenzijde, waarvan er verschillende voorbeelden zich in de regio bevinden, verlichten het schip. 



De nauwe travee die de klokkentoren draagt, is begrensd door 2 rondbogen in het westen benadrukt door eenvoudige imposten, in het oosten door kapitelen zonder decoratie.  De travee is overwelfd door een graatgewelf.  Aan de noordzijde is een oorspronkelijk venster dichtgestopt terwijl deze in het zuiden vergroot werd tijdens een meer recentere periode. 






De nog nauwere apsis is overwelfd met een halfkoepel.  Zijn omtrek is versierd door een serie van 5 rondboogreeksen op colonnetten met onversierde kapitelen.  Aan ieder uiteinde is een halve rondboog met dezelfde straal als de vorige ondersteund door een gecanneleerde pilaster die de ingang van de apsis kenmerkt.







Het buitenste silhouet heeft met mooie aanzetten in granietsteen de vierkante klokkentoren stevig opgericht met zijn bovenste verdieping op de noordelijke en oostelijke  zijde doorbroken van paarsgewijze bogen met colonnetten in het midden.  Aan de zuidelijke en westelijke zijde door een eenvoudige rondboog. 




De omtrek van de apsis is bekroond door een gootklos ondersteund van modillons waarvan sommige eenvoudig zijn versierd.





Met een algemeen voorkomen blijft de kerk van Dettey traditioneel.  De aanwezigheid van gecanneleerde  pilasters kan verklaard worden door een invloed van Cluny maar het is niet uitgesloten dat het afgeleid is als imitatie van enkele romaanse voorbeelden.  Het graatgewelf aan de travee zou kunnen verwijzen naar een vroege constructie uit het einde van de 11de eeuw of begin 12de eeuw. 


Bronnen.

Geen opmerkingen: