Zoeken in deze blog

donderdag 6 september 2018

Eglise Saint-Pierre te Brancion; Martailly-lès-Brancion (Saône-et-Loire 71)

Eglise Saint-Pierre 
te Brancion;
Martailly-lès-Brancion

Geschiedenis.
De kerk van Brancion werd reeds in 964 vermeld in een charter van de abdij van Cluny.
Deze kerk werd door de heren van Brancion in de 12de eeuw gereconstrueerd en hing af van Saint-Vincent van Châlon.
Brancedunum was reeds een versterkte plaats tijdens de Galloromeinse periode.  Een Merovingische bezetting, van de 6de eeuw, wordt bevestigd door de teruggevonden graven in de omgeving van de kerk.
In het 2de kwart van de 13de eeuw werd de kerk versierd met fresco's.  Later werd de kerk een afhankelijkheid van de parochie Martailly.  De kerk verkeerde gedurende een ruime periode in een heel slechte staat met gevaar voor instorting.
In 1862 werd de kerk geklasseerd als historisch monument.  Begin 20ste eeuw begon men met de restauraties waarbij de muren ontdaan werden van hun pleisterwerk, de apsis opnieuw vensters verkreeg, ed...
In 1983 werd de noordelijke zijbeuk opnieuw overkluisd tot doel van de bescherming van de fresco's.  Begin 21ste eeuw werden nog verstevigingswerken uitgevoerd.

Beschrijving.
Deze romaanse kerk getuigt van een strenge stijl en dateert van het einde van de 12de eeuw.  Zij beslaat een schip van 5 traveeën, geflankeerd van zijbeuken, een uitstekend transept, een koortravee die vervolgd wordt van een halfronde apsis en omringd met 2 absidiolen.



Aan de buitenzijde vertoont het gebouw een heel streng aspect maar is homogeen in zijn metselverband met kleine breukstenen.




De klokkentoren is op iedere zijde op de hoogste verdieping opengewerkt met een opening in rondboog.  Een gemetselde spits van 4 zijden bekroont het geheel.  De toren wordt gestut door kleine steunberen tot op middenhoogte.




De apsis en het schip zijn eveneens versterkt door weinig uitstekende steunberen die tussen de vensters doorlopen.  Deze aan de hoeken van de transeptarmen worden bovenaan de vensters, vervoegt met tegels op de kleine steunberen die de puntgevel lichtjes laten uitspringen.




De westelijke gevel geeft uit op een grasrijke esplanade die een mooi zicht biedt op de vallei van de Grosne.



Aan de binnenzijde is het duistere schip overwelfd met een gebroken tongewelf op gordingen.  Deze vallen terug op gordelbogen begiftigd van imposten.  De grote, gebroken boogreeksen zijn verdeeld door pijlers waarvan de laatste 5 kruisvormig zijn.







De zijbeuken zijn aan de westelijke zijde bij enkele traveeën overwelfd in het kwadrant, verder worden zij overwelfd met een tongewelf die door de gordelbogen gedragen worden.  Deze worden verlicht door smalle openingen, ongeveer in de vorm van schietgaten.





Een deur opent zich in de zuidelijke muur langswaar een stenen zitbank loopt.



De onregelmatige, langwerpige kruising van het transept wordt overdekt met een 8-hoekige koepel op trompen.  Twee brede bogen vernauwen de zijden van de rechthoek om een vierkant te vormen aan de basis van de koepel.  Hieronder begrenzen 4 gebroken bogen de kruising.




De transeptarmen zijn overwelfd met een tongewelf waarop de absidiolen zich openen.  In het noorden wordt de transeptarm geopend door een deur, en een venster in de zuidelijke.




De absidiolen worden doorbroken van rondboogvensters.




Het koor wordt gevormd met een rechte travee, overwelfd met een gebroken tongewelf.  Deze beëindigt zich door een halfronde apsis en is verlicht door 3 vensters.  Net zoals bij de absidiolen is deze overwelfd met een gebroken halfkoepel.





In de noordelijke zijbeuk bevindt zich een liggend beeld van Josserand de Briancon welk dateert van de 13de eeuw.  Deze ridder stierf in 1250 in Egypte tijdens de 7de kruistocht met de slag van Mansourah waarbij koning Lodewijk IX, de Heilige, gevangen werd genomen.




Aan de laatste travee van deze zijbeuk treft men eveneens een romaanse doopvont aan welke dateert van de 12de eeuw.




Bijlagen.
-http://www.bourgogneromane.com/edifices/brancion.htm
-https://bourgognemedievale.com/departement-et-pays/saone-et-loire/pays-sud-bourgogne-tournugeois/martailly-les-brancion/
-https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=46.4801251271513%2C5.293203319828763&hl=es&z=8&mid=10VQlt2Sl_920124MX6Tp42yA16k
-https://monumentum.fr/eglise-brancion-pa00113347.html
-http://www2.culture.gouv.fr/public/mistral/merimee_fr?ACTION=CHERCHER&FIELD_1=REF&VALUE_1=PA00113347
-https://fr.wikipedia.org/wiki/Église_Saint-Pierre_de_Brancion
-https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Église_Saint-Pierre_de_Brancion?uselang=fr
-http://lieuxsacres.canalblog.com/archives/2012/09/09/25068342.html
-http://www.petit-patrimoine.com/fiche-petit-patrimoine.php?id_pp=71284_2
-https://www.romanes.com/Brancion/Saint_Pierre_de_Brancion.html
-http://www.pastourisme71.com/fiches_eglises_a_imprimer/Brancion.pdf
-https://www.destination-saone-et-loire.fr/fr/a-voir-a-faire/le-patrimoine-en-saone-et-loire.html
-http://autourdetournus.free.fr/a_voir_brancion.htm
-http://egypte06.over-blog.com/article-eglise-saint-pierre-de-martailly-les-brancion-85569227.html
-https://www.geoportail.gouv.fr/carte
-https://photos.google.com/album/AF1QipMddZQLD9q1NROCLm_LkYWRVIfd7yRzGGtLOcY2

Geen opmerkingen: