Hervormde kerk
te Oosterbeek
Beschrijving.
De kleine kerk van Oosterbeek is gesitueerd in het hart van een prachtige landschap van de Nederrijn. Ten noorden van de kerk heeft men een prachtig zicht op de oevers van de Nederrijn.
Oosterbeek komt reeds voor in een 14de eeuwse kroniek van Johannes de Beke. Bij het begin van de 11de eeuw heerste keizer Koenraad II over het Duits Heilige Roomse Rijk en tijdens een reis naar Utrecht in 1027 zou zijn gemalin, keizerin Gisela, in de Oosterbeekse parochie bevallen zijn.
Opgravingen hebben aan het licht gebracht dat deze kerk oorspronkelijk bestond uit een schip in vulkanische tufsteen verlengd door 3 drielobbige apsissen. Tijdens de Romaanse periode is dit preromaans gebouw voorzien van een half cirkelvormig koor dat in de 15de eeuw op zijn beurt werd vervangen door een nieuw. De huidige klokkentoren dateert van dezelfde periode. Ook het Romaanse portaal aan de ingang van de kerk is één van de opvallendste kenmerken van de kerk.
Na de verwoestingen die de kerk heeft opgelopen tijdens de laatste wereldoorlog werd zij heel snel gerestaureerd op het einde van de jaren '40 van de 20ste eeuw. Het koor werd gereconstrueerd op de funderingen van het vroegere Romaanse koor. Aan de binnenzijde zijn de funderingen van de preromaanse apsissen op de vloer aangeduid.
(foto Heemkundige kring Oosterbeek)
Bron.
- Ada van Deijk in Pays-Bas romans; Editions de Zodiaque "la Nuit des Temps 81; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1994.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten