Zoeken in deze blog

zaterdag 8 september 2018

Hervormde kerk te Hoog-Keppel (Gelderland)

Hervormde kerk 
te Hoog-Keppel

Beschrijving.
De pseudo-basiliek in laatgotische stijl bezit nog een Romaanse klokkentoren in vulkanische tufsteen.  De kerk die hieraan voorafging had als patroonheiligen de heilige Petrus en Paulus.  Deze was opgericht in de 15de eeuw met zijbeuken.  Door allerhande verbouwingen en wijzigingen verloor deze kerk zijn zijbeuken. In 1740  gebeurde dit voor haar noordelijke zijbeuk en een eeuw later voor haar zuidelijke.




De oudste vermelding van de kerk vindt men terug in een akte van 1310.  De stichting gaat vermoedelijk terug tot de 10de of 11de eeuw.  In 1392 kreeg de kerkgemeenschap de toelating van de bisschop van Utrecht, om het zaalkerkje te vervangen door een grotere kerk.  Met de tufstenen die vrijkwamen door de sloop van het zaalkerkje werd de Romaanse klokkentoren gebouwd.  Met nieuwe bakstenen werd in de 15de eeuw de pseudo-basiliek opgetrokken in Gotische stijl.  
Het onderste gedeelte van de klokkentoren is zonder versiering.  Aan de westelijke zijde opent zich een origineel portaal dat omkaderd is met een voetring.  Het bovenste gedeelte dat opgericht is in afwisselende lagen van baksteen en tufsteen, bezit tussenliggende- en hoeklisenen.





Bron.

Geen opmerkingen: