Zoeken in deze blog

dinsdag 25 januari 2022

Eglise priorale Notre-Dame te Vieux-Ruffec (Charente 16)

 Eglise priorale Notre-Dame 

te Vieux-Ruffec


Beschrijving.
Als tijdelijke hoofdplaats van een vicaris verenigd met de priorij, hing deze af van de abdij van Nanteuil en het oude diocees van Poitiers. 
Het schip wordt overwelfd door een vlak houten plafond.  Een grote boog rust op de zuilen met gebeeldhouwde kapitelen, zichtbaar nauwer dan het schip en met een grotere diepgang, en staat in verbinding met het pseudo-vierkant dat overwelfd wordt door een koepel op trompen.






Het koor met een vlak kooreinde wordt verlicht door een venster in het noorden, twee in het zuiden en één in het oosten dat herwerkt is met een flamboyante boogvulling.




De gevel die omkaderd is door een nauwe steunbeer in het noorden en een schuine in het zuiden, is doorbroken door een ingangsportaal met hierboven een bandlijst ondersteund door modillons die de puntgevel dragen. 




Drie kleine steunberen stutten het schip.  Op het pseudo-vierkant verheft zich de klokkentoren met zwaardere hoeken en bekroond met een spits in piramidevorm. Het kooreinde is verhoogd geweest boven een gootklos met modillons.





Bron.
- Jean Georges in "Les églises de France, Charente"; Editions Letouzey et Ané; Paris 1933.


Bijlagen.

Geen opmerkingen: