Eglise Saint-Hilaire
te Savigné
Geschiedenis.
Savigné bezit verschillende restanten van een vroegere bewoning. Ten noorden van de kerk bewaart men de sarcofagen die toebehoorden aan het vroegere kerkhof dat zich op deze plaats bevond. Het domein van de kerk van Savigné is vermeld in het testament van graaf Roger, de stichter van de abdij van Charroux, op het einde van de 8ste eeuw. Savigné is verschillende malen in de 9de en 10de eeuw vermeld. Het was de hoofdplaats van een administratief district, als het ambtsgebied van een landvoogd.
Tot de Revolutie werd de priester benoemd door de bisschop van Poitiers. De priester van Savigné was aartspriester van Civray. De aarstpriester tijdens deze periode woonde niet op dezelfde plaats als de lekenheer om beter zijn onafhankelijkheid te bewaren.
Beschrijving.
De kerk houdt een schip in van 6 traveeën met een breedte van 8,75 meter. Grote blinde boogreeksen versieren de zijmuren.
Aan de buitenzijde kan men nog het dichtgestopt romaans ingangsportaal aan de noordelijke muur bemerken dat uitgewerkt was in een uitsprong van de muur en getooid was met 2 booglijsten met scherpe hoeken die terugvallen op de gebeeldhouwde kapitelen. Uitzonderlijk in de Poitou had dit ingangsportaal een timpaan en linteel in de vorm van een zadeldak.
Het schip was aanvankelijk overdekt met een houten opzet. Nu is zij overwelfd met een houten tongewelf met brede gordelbogen in hout.
In de 15de eeuw werd het koor in flamboyante gotiek aangelegd en is minder breed als het schip. Het houdt 2 traveeën in overkluisd met ribgewelven.
Op de 1ste travee van het koor staat de sokkel van de vierkante klokkentoren met 3 blinde boogreeksen met hierboven 3 moderne boogreeksen per zijde.
Aan de noordelijke muur heeft men aan de 1ste travee een ingangsportaal in flamboyante gotiek aangebracht met bloemenversiering, pinakels en 2 nissen waarin zich 2 beelden van heiligen bevinden.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten