Zoeken in deze blog

zaterdag 22 januari 2022

Eglise Saint-Gaudent te Sommières-du-Clain (Vienne 86)

 Eglise Saint-Gaudent 

te Sommières-du-Clain


Geschiedenis.
De romaanse kerk opgericht rond 1100, heeft verschillende verbeteringen ondergaan maar bewaart zijn oorspronkelijke structuur nog steeds. 
Sommières verschijnt in de teksten voor de eerste maal in 1096. De kerk is op dat moment geplaatst onder het patronaat van Saint-Gaudent en de priester werd benoemd door de abdij van Charroux.
Tijdens de Godsdienstoorlogen werd de kerk geplunderd en vanaf 1600 gerestaureerd. Jean Rat, heer van Sommières en zoon van een burgemeester van Poitiers schenkt het hout voor de herstelling van de houten overwelving en in 1610 draagt hij bij voor het gewelf van de klokkentoren.
In de loop van de 19de en 20ste eeuw gaat men over tot verschillende werken met de restauratie van de klokkentoren, het wegnemen van de sacristie die aan de noordelijke muur van het koor was toegevoegd, herstelling van de vergrote boog die toegang geeft tot het gebouw, oprichting van een nieuwe sacristie ten zuiden van de klokkentoren.

Beschrijving.
De gevel is omkaderd door 2 steunberen en bezit een ingangsportaal met 3 booglijsten met hierboven een kordonlijst gedragen door erg beschadigde modillons.  Bij deze herkent men nog leeuwen, een uil en een monster met indrukwekkende tanden. Bovenaan bevindt zich een venster dat lichtjes uit de as staat. 





Het decor verenigt versieringen met loofwerk, bezanten, gebroken staven en diamantpunten. De kapitelen van het ingangsportaal die van een zwaar ontwerp zijn, zijn versierd met leeuwen, rankversiering en mensenhoofden.  Men bemerkt eveneens rechts een vis en de gegraveerde merktekens van steenhouwers op enkele stenen.






Het romaanse kooreinde bezit eenvoudige steunberen of is begiftigd met half ingewerkte zuilen met hierboven een versierd kapiteel.  Het venster in de as van de apsis is versierd met een archivolt van diamantpunten. Men bemerkt eveneens de vreemde zuil die onderbroken is voor het rondboogvenster.  Het profiel van zijn basis verschilt hierbij van de andere.





Bijlagen.

Geen opmerkingen: