Zoeken in deze blog

dinsdag 11 januari 2022

Eglise Sainte-Marie-Madeleine te Touvre (Charente 16)

 Eglise Sainte-Marie-Madeleine 

te Touvre


Beschrijving.
De kerk die afhing van de inkomsten van de bisschop van Angoulême kan voor zijn westelijk deel gedateerd worden in het midden van de 12de eeuw en voor zijn koor op het einde van deze eeuw.
Half in ruïne werd zij in 1641 gerestaureerd, vervolgens in 1755 en in 1845 ontving zij haar gewelven in baksteen.
Het schip van 3 traveeën bezit zijdelings boogreeksen, gedragen op steunmuren waarvan de zuilen de gordelbogen dragen.
De valse viering onder een tongewelf is voorafgegaan van een dubbele inkeping in de hoeken waarin 2 kleine zuilen huizen.  Het kooreinde wordt doorbroken door een drielicht omkaderd met een diepliggende boog.
Aan de noordwestelijke hoek van het schip heeft men in de 17de eeuw een klokkentoren geplaatst in de plaats van deze die zich oorspronkelijk op de valse viering bevond en waarvan men nog aan de buitenzijde de aanvang van de trap kan bemerken.


Aan de gevel omkaderen 2 smalle steunberen het ingangsportaal met 2 rondboogcilinders en 2 blinde rondbogen met colonnetten en versierde archivolten alsook de kapitelen met mooi gebladerte.  Bovenaan is een mooi rondboogvenster in uitsparing met een versierde archivolt en colonnetten.  Hierboven bevinden zich de restanten van een erker. 













De klokkentoren aan de noordwestelijke hoek is doorbroken van 2 bogen met hierboven een laag dak.  De noordelijke muur van het schip heeft bovenaan de restanten van een blinde boogreeks bewaard die vertrokken van de dubbele steunberen.  Het kooreinde bewaart  2 kleine steunberen waartussen zich de rondboogvensters openen met 1 cilinderboog en zijn versierd met een archivolt. 




Bron.
- Jean George in "Les églises de France", Charente; Editions Letouzey et Ané; Paris 1933.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: