Eglise Saint-Cybard
te Magnac-sur-Touvre
Beschrijving.
De kerk uit het einde van de 12de eeuw, vormt een Grieks kruis.
Het schip bestaande uit 2 traveeën zonder ramen, is overwelfd met een gebroken tongewelf dat gedragen wordt op half ingewerkte zuilen. De kruisbeuken van het transept zijn overwelfd met een vergelijkbaar tongewelf en zijn langs 3 zijden verlicht. In het zuiden door een drielicht met een archivolt rond de bogen. Een rechthoekige kapel opent er zich in beide transeptarmen. De zuidelijke kruisbeuk waar zich de toegang bevindt tot de klokkentoren, dateert van een latere periode.
De viering wordt overwelfd met een koepel op penditieven. De grote bogen in het westen en het oosten vormen beiden een gebroken gordelboog. De andere zijn met 2 cilinders die gedragen worden door 2 halfzuilen op een steunpilaster. De aangrenzende bogen met penditieven staan in verbinding met de kromming.
Het rechthoekig koor met een licht gebroken tongewelf en een gordelboog aan het kooreinde, is doorbroken van een venster en een doorgang aan beide zijden. Sommige basissen dragen de restanten van klauwen en verschillende kapitelen zijn versierd met waterplanten.
De gevel wordt gestut door 2 brede steunberen met een waterlijst. Deze omkaderen 3 booglijsten op een steunlijst met zaagtandversiering. Aan de noordelijke kruisbeuk ziet men nog de restanten van schietgaten. Bij de zijmuren van het schip, de kruisbeuken en kooreinde wordt de gootklos gedragen door versierde modillons.
De vierkante klokkentoren, bovenaan de koepel is op de 1ste verdieping aan iedere zijde versierd met een blinde boogreeks van 4 en de archivolt rust op de imposten van de bogen. De 2de verdieping is aan iedere zijde doorbroken van 2 rondbogen die 2 paarsgewijze bogen op colonnetten omsluiten. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een bandlijst.
Bron.
- Jean George in "Les églises de France", Charente; Editions Letouzey et Ané; Paris 1933.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten