Zoeken in deze blog

maandag 10 januari 2022

Eglise Saint-Martin te Jauldes (Charente 16)

 Eglise Saint-Martin 

te Jauldes


Beschrijving.
Jauldes was de zetel van een oud aartspriesterschap dat afhing van de abdij Saint-Florent van Saumur.  De kerk moet voorafgaand zijn aan 1170, een datum van een document dat het aartspriesterschap vermeld.  Deze datum schijnt eveneens bevestigd door de kapitelen met waterplanten van het transept, deze van het portaal en de voetringen van het venster aan de gevel.
Het schip dat in 1875 overdekt werd met een ribgewelf in baksteen, bezit geen steunberen.  Het is ook breder dan het koor.  


De valse kruising draagt een koepel op penditieven waarvan de bogen op de oostelijke en westelijke uitstekende pijlers rusten.  Hun zijden naar de koepel toe zijn versterkt door een zuil die met de pijler de 2 cilinders van de zijbogen ontvangt.  Door dit procédé heeft men later de kruisbeuken kunnen aanleggen. Eenmaal de grote noordelijke en zuidelijke bogen waren geconstrueerd, werden de eindmuren doorbroken.
Het vierkante kooreinde is overwelfd met ribben en langs een oostelijk venster verlicht.  
De gevel is horizontaal verdeeld door 3 gladde lijsten.  Het portaal bezit 2 boogcilinders met hierboven een archivolt die terugvalt op de fries die de kapitelen van de colonnetten verlengt.  Het venster op het 1ste verdiep, welk rust op de lijst, is doorbroken onder een boogcilinder met een archivolt, die eveneens een kordonlijst rust die de dekstukken van de kapitelen verlengen.  Deze is hierboven eveneens doorbroken met een rechthoekige opening met hiernaast bulstergaten die dienden om een houten verdedigingsomloop aan te leggen.














De valse viering is versierd met een blinde boogreeks en zijn hoeken zijn gestut door zware steunberen aan de hoeken.  De klokkentoren op het vierkant is rechthoekig en gereconstrueerd met een lage overdekking op 4 wanden.


Bron.
- Jean George in "Les églises de France", Charente; Editions Letouzey et Ané; Paris 1933.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: