Zoeken in deze blog

maandag 15 juli 2019

Eglise Saint-Gilles te Liège (Liège)

Eglise Saint-Gilles 
te Liège

Beschrijving.
De kerk Saint-Gilles is een mooi voorbeeld van een 19de eeuwse restauratie in de sfeer van de Franse restaurateur E. Viollet-le-Duc.


De voormalige abdijkerk, die buiten de stadsmuren lag, werd in de 1124 gesticht, waarna de kerk in de loop van de 12de eeuw tot stand kwam.  Het was een driebeukige basicale kruiskerk met een westertoren, die met een tribune uitkwam op het middenschip.  Het transept en het koor werden in de 16de eeuw gesloopt.  In 1893 werd de kerk hardhandig aangepakt door architect A. Van Assche.  Hij sloopte het grootste gedeelte en behield alleen de vroegere westertoren en het middenschip van 5 traveeën. 
Het gebouw werd aan de westzijde uitgebreid met een neoromaanse benedenkerk en de 12de eeuwse delen aan de oostzijde werden sterk uitgebreid met 2 zijbeuken, een halfronde koorapsis, zijkapellen en een traptoren.  Hiermee transformeerde hij de kleine Maaslandse kerk met westertoren tot een grote kruiskerk met vieringtoren, een type dat eerder thuishoort in het Scheldegebied.

De oplossing die hij bedacht voor de koorapsis met een semi-gaanderij  laat sterk denken aan zijn eigen interpretatie van de Sint-Pieterskerk in Sint-Truiden die hij enkele jaren eerder al met een Rijnlandse aankleding had bedacht.
Bron.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: