Zoeken in deze blog

vrijdag 20 april 2018

Eglise de l'Assomption-de-la-Bienheureuse-Vierge-Marie te Aube (Moselle 57)

 Eglise  de l'Assomption-de-la-
Bienheureuse-Vierge-Marie
te Aube

Beschrijving.
Deze kleine priorij van de cisterciënzers hing in de 12de eeuw af van de Bourgondische abdij van Molesmes in het bisdom van Langres.  Er zijn echter heel weinig gegevens bekend over deze priorij en haar stichting. 
Dit kleine gebouw bestaat uit 2 traveeën waarvan de ene een plat plafond bezit terwijl de andere overwelfd is met een kruisgewelf van ribben.  Ten oosten van de triomfboog in een rondboog samengesteld, ontwaart men vooreerst de kruising van het transept van het vierkante plan met hierboven een koepel, en vervolgens zijn de kruisbeuken overdekt met een gebroken tongewelf dat zich op de rechthoekige kapellen, eveneens overdekt met een gebroken tongewelf, opent langs een boog.  Ten oosten van de kruising van het transept situeert zich een koor van het rechthoekige plan dat de apsis herbergt.



Bovenaan het vierkant van het transept verheft zich een mooie achthoekige klokkentoren, beëindigd door een piramidaal dak.  De vensters met drielobbige bogen en de blinde, drielobbige boogreeksen tooien de klokkenverdieping op een heel originele manier.






Met zijn gebroken tongewelven herbergt de priorij het ontluiken van de cisterciënzerarchitectuur welke in Lotharingen onweerlegbaar getuigt van een Bourgondische invloed.  In het geval van de kerk van Aube is het feit dat deze priorij afhing van de abdij van Molesmes, in het noorden van Bourgondië, de verklaring van deze architecturale vorm.  
De constructie van het gebouw zou begonnen zijn in de 2de helft van de 12de eeuw en de werken hebben zich waarschijnlijk verder gezet tot het begin van de 13de eeuw.

Bronnen.
- Rainer Slotta in Lorraine romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 66"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.
- Suzanne Braun in Art roman en Lorraine, Architecture et Sculpture; Editions Serpenoise; Metz 2005.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: