Zoeken in deze blog

woensdag 18 april 2018

Eglise Saint-Clément te Landremont (Meurthe-et-Moselle 54)

Eglise Saint-Clément
te Landremont

Beschrijving.
De parochiekerk Saint-Clément te Landremont is in de 19de eeuw gereconstrueerd geweest.  In de 20ste eeuw werd ten zuiden van het koor nog een sacristie toegevoegd.  Van de12de eeuwse kerk rest nog enkel de koortravee en de halfronde apsis.


De rechte koortravee is overdekt met een vlak plafond en geeft uit op het schip langs een brede boog waar men nog de originele imposten kan waarnemen.  De grote, halfronde venster aan de noordelijke zijde is in de 19de eeuw toegevoegd.  De Romaanse vensters werden dichtgestopt. De apsis is overwelfd met een gewelf dat zich verderzet in de rechte koortravee.


Aan de buitenzijde zijn de koortravee en de apsis omhord met 7 blinde bogen.  Bovenaan de imposten van de pijlers ontplooien zich bogen in uitstek in overeenkomst met de muur.


In de hoekverbindingen van de boogreeksen verheffen zich halfzuilen met kapitelen versierd met hoekknoppen en met gebladerte waarboven een fries loopt met staafvormige kanteelversiering die de apsis bekroont. Deze apsis werd vroeger verlicht door 3 vensters die nu dichtgestopt zijn.






Bronnen.
- Rainer Slotta in Lorraine romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 66"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.
- Suzanne Braun in Art roman en Lorraine; Editions Serpenoise; Metz 2005.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: