Zoeken in deze blog

donderdag 22 juni 2023

Eglise Saint-Sébastien te Royer (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Sébastien 

te Royer


Beschrijving.
Deze bescheiden kerk is geregeld te klein geweest voor de gemeenschap die ze herbergt.  Zij was geregeld het voorwerp van herstellingen, toevoegingen en vergrotingen.
In 1787 kwamen de priester en de heer overeen om het koor te reconstrueren.  Maar het is vooral in de 19de eeuw dat de kerk haar huidig zicht verkreeg.
In 1835 stelde een architect Roch uit Mâcon een ontwerp op om de kerk te herstellen die dreigde in te storten.  De aanvraag betrof opnieuw het koor dat men wou vergroten maar op dezelfde plaats wou houden als de oude; het schip zou verlengd worden terwijl men de klokkentoren zou verplaatsen naar het westen boven de ingang en verhogen met 2 meter zodat men de klok van ver kon horen; een venster was voorzien onder de klokkentoren om de tribune te verlichten.
Het schip is eenvoudig en verlengd, en geplaveid met stenen.  Twee rondboogvensters verlichten deze aan beide zijden.  Het plafond is ondersteund door de grote houten balken die van de ene naar de andere muur lopen.
Het koor dat verheven is met 3 treden, bezit een rechte travee.  Het is ruimschoots verlicht door 2 grote vensters.  Overwelfd met een graatgewelf en gescheiden van het schip door een triomfboog, beëindigt het zich door een halfronde apsis, welk overwelfd is met een halfkoepel.
Aan de buitenzijde is het silhouet van deze kerk herwerkt en samengesteld.  Bovenaan het portaal treft men een driehoekig fronton aan dat dateert uit de 19de eeuw.  De hoge klokkentoren heeft zijn kordonlijst bij de aanvang van de boogreeksen met dubbele openingen bewaard, die doorbroken zijn aan zijn 4 zijden.  De zuidelijke muur van het schip telt 2 kleine constructies waarvan één de sacristie is.






Bijlagen.

Geen opmerkingen: