Eglise Saint-Martin
te Buellas
Beschrijving.
De kerk Saint-Martin waarvan het patronaat een verwijzing naar een vroege oorsprong is, hing af van de landsheren van Bâgé die het voor 1059 aan de abdij van Tournus schonken die er een priorij stichtten.
In zijn huidige staat schijnt de kerk te dateren van einde 11de of begin 12de eeuw met enkele wijzigingen in de 15de eeuw met de reconstructie van de gevel en in de 19de eeuw een reconstructie van de klokkentoren in 1845-1848 die in 1793 was afgebroken.
De kerk is voorafgegaan van een portiek met afdak, uit 1498 wat typisch is voor de oude kerken in de streek van Bresse en Dombes. De gevel doorbroken van een portaal met gebroken boog is in 1421-1422 gereconstrueerd. Zij bewaart de restanten van een romaanse inscriptie, in hergebruik aan de noordelijke hoek en de overblijfselen van een vreemd geschilderd decor die men aan weerszijden van het portaal aantreft.
Het romaanse schip van 16,70 m lengte en 7,40 m breedte dat nu geplafonneerd is, werd pas in 1836 met een eenvoudig dak overdekt. De heel nauwe, vroegere romaanse vensters zijn hoog geplaatst en zijn op een relatief recente datum dichtgestopt ten voordele van bredere vensters. Aan de buitenzijde ziet men deze vroegere romaanse rondboogvensters aan de zuidelijke gootmuur. In het zuiden opende zich een zijkapel die nu afgebroken is maar waarvan men nog steeds aan de buitenzijde de dichtgestopte gebroken boog ziet. Deze behoorde tot de landsheer van La Teyssonnière die deze had opgericht onder het patronaat van de heilige Catharina rond de 15de eeuw.
De koortravee die het schip van de apsis scheidt en van het vierkante plan is, is overwelfd met een koepel op trompen. Dit gedeelte is versterkt om de klokkentoren te ondersteunen. Deze klokkentoren die een beetje buiten verhouding is tov het ganse gebouw bezit een verheven spits.
De half cirkelvormige apsis is overwelfd met een halfkoepel en betreft de versiering, het meest interessante deel van de kerk is. Aan de buitenzijde bemerkt men de soberheid van de muren met keien maar verzocht door de aanwezigheid van de versierde lintelen van de vensters die versierd zijn met rozen, gestileerd gebladerte en kabelmotief.
Aan de binnenzijde is het einde van de apsis versierd zoals in de meeste andere kerken van de regio met 7 zowel brede als nauwe boogreeksen gedragen door de colonnetten met rijke versierde kapitelen met gebladerte, dieren en personages.
Bijlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten