Zoeken in deze blog

maandag 14 september 2020

Eglise Saint-Martin te Saint-Martin-le-Pin (Dordogne 24)

 Eglise Saint-Martin 

te Saint-Martin-le-Pin 


Beschrijving.
De klokkentoren van het type Nontronnais, die op de koortravee staat, is versierd met een verdieping van decoratieve rondbogen. 





 
Het portaal opent zich aan de zuidelijke zijde van het schip. Drie booglijsten vallen terug op colonnetten en zijn op hun voorste zijde versierd met dun toelopende beeldhouwwerken met geometrische spiralen, dieren, personages die paarden bij de teugel leiden, vogels, draken, personages die 2 emmers dragen. Het is een iets wat onhandig maar expressief beeldhouwwerk welke men kan dateren van rond het midden van de 12de eeuw zoals het geheel van de kerk.  Het portaal is te vergelijken met het portaal van Saint-Sulpice-de-Mareuil en Saint-Martin-de-Valette.














Aan de binnenzijde telt het schip waarvan het tongewelf ingestort is, drie traveeën waarbij de gordelbogen terugvielen op de colonnetten met voetringen.  Hierbij worden de gootmuren geritmeerd door aangebrachte bogen.






De koortravee is overwelfd met een koepel waarvan de penditieven oppervlakkig naar boven lopen.  De grote bogen vallen terug op zware pijlers.  Het koor beëindigt zich door een halfronde apsis die vlak is aan de binnenzijde en aan de buitenzijde gestut wordt door platte steunberen.












Bron.
- Jean Secret in Périgord roman; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 27"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: