Zoeken in deze blog

zaterdag 1 december 2018

Eglise Saint-Georges te Vinzelles (Saône-et-Loire 71)

Eglise Saint-Georges 
te Vinzelles

Geschiedenis.
De kerk dateert van de 11de eeuw.  Het is een stevig gebouwde constructie welke heel verzorgd en in regelmaat van een monastieke soberheid.  Het dorp maakte deel uit van het baljuwschap en diocees van Mâcon.  Zij is toegewijd aan de heilige Joris.



Beschrijving.
De westelijke gevel wordt doorbroken van een ingang met een naakt timpaan en een archivolt in rondboog die aan iedere zijde rust op een colonnet waarvan de basis en het kapiteel ook zouden dateren van het einde van de 11de of begin 12de eeuw. 



Bovenaan de ingang bevindt zich een oculus met daarboven een heel nauw venster dat analoog is met deze van het schip en de apsis.  Al deze vensters zijn getemperd door één enkele steen welke licht uitgehold is aan het onderste gedeelte in de vorm van een rondboog zoals bij de absidiolen van de kerk van Uchizy.  Gans bovenaan loopt een serie van modillons van een eenvoudig profiel die de gootklos van het dak ondersteunen.



Een analoog portaal kan men terugvinden aan de noordelijke zijde .





De klokkentoren is opgericht op een vierkant plan en bezit 2 verdiepingen met rondbogen, die paarsgewijs zijn aan de onderste verdieping.  Op het dak is een kruis uitgewerkt op de dakpannen.




Aan de binnenzijde is het schip geplafonneerd en verlicht door 8 kleine romaanse vensters die heel nauw zijn, in rondboog uitgehold en diep inspringend aan de binnenzijde.  Men vindt in het schip eveneens 2 oude vensters terug, door 3 lobbige bogen uitgehold.
De grote boog die zich opent op de kruising, is in gebroken boog.  Deze travee is overwelfd door een koepel op trompen en wordt in het zuiden verlicht  door een groot venster dat in het noorden in verbinding staat met de sacristie.
De kerk bezit eveneens muurschilderingen die dateren van de 19de eeuw, aangebracht tijdens de restauratie.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: