Zoeken in deze blog

zaterdag 26 mei 2018

Église Saint-Luc te Voillecomte (Haute-Marne 52)

Église Saint-Luc 
te Voillecomte

Beschrijving.
De kerk van Voillecomte bewaart een Romaanse klokkentoren van het einde van de 12de eeuw, die jonger is als deze van Ceffonds en Wassy en vertoont karaktertrekken van de stijl in de Champagne en de Rijnstreek.

(foto Wikipedia)

Van het licht rechthoekige plan is de verheven klokkentoren overdekt met een zadeldak.  Hij is aan de binnenste zijde gestut door de steunberen geplaatst in het noorden en het zuiden.  De interesse van deze klokkentoren huist zowel in zijn goede verhoudingen als in zijn prachtige verdeling.  De geordende bogen op de 3 verdiepingen gescheiden de ene van de andere door een lijstband die er de versiering verzekerd.



Op de eerste verdieping, op het niveau van het dak van het schip en de apsis, opent zich een rondboog in elk van de noordelijke en de zuidelijke muren.  Gans de breedte van de tweede verdieping is bezet met 5 rondbogen met 3 geopende centrale bogen en 2 kleinere naakte bogen geplaatst aan de uiteinden.  De archivolten rusten op de colonnetten met kubische kapitelen.









Wat betreft de bovenste verdieping is deze enkel geopend met 3 rondbogen die breder zijn dan deze van de onderliggende verdieping.





Bron.
Henri Ronot in Champange romane; Editions Zodiaque; "la Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: