Zoeken in deze blog

zaterdag 26 mei 2018

Eglise Notre-Dame te Colombéy-les-Deux-Eglises (Haut-Marne 52)

Eglise Notre-Dame 
te Colombéy-les-Deux-Eglises

Beschrijving.
De kerk van Colombey-les-Deux-Eglises bezit architecturale elementen van verschillende perioden maar de kerk is eveneens een mooi voorbeeld van Romaanse architectuur van het begin van de 12de eeuw.



Het koor wordt aan de hoeken gesteund door vier massieve, gemetselde steunen en was voorbestemd om de klokkentoren te ondersteunen die oorspronkelijk veel belangrijker moest geweest zijn dan deze die men op het einde van de 18de eeuw heeft toegevoegd.


De koortravee, van het vierkante plan, is overwelfd met een tongewelf en begrensd met vier bogen.  Deze aan de zijde van het schip vallen op twee half ingewerkte zuilen terug met een belangrijk dekstuk en op het kapiteellichaam versierd met gestileerde planten.  Aan de zijde van het koor zijn de kapitelen van de twee zuilen versierd aan de hoeken met menselijke gezichten, met realisme getrokken.  Boven ieder hoofd bevindt zich een krul en tussen hen in palmbladeren.  Deze beeldhouwwerken zijn merkwaardig door de kwaliteit van hun ontwerp.








Wat betreft de bogen die in het noorden als in het zuiden het koor van de zijkapellen scheiden, zijn deze verdubbeld met muraalbogen die terugvallen op de zuilen met een kubisch kapiteel.



Bron.
Henri Ronot in Champagne romane; la Nuit des Temps 35; Editions Zodiaque; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: