Zoeken in deze blog

woensdag 25 januari 2023

Eglise Saint-Pierre te Brion (Saône-et-Loire 71)

 Eglise Saint-Pierre 

te Brion


Beschrijving.
Ontstaan langs een belangrijke verbindingsweg, op een kruispunt van wegen waarbij men via een wed in de omgeving de Arroux kon oversteken werd Brion reeds bewoond in de eerste eeuwen van onze tijdrekening. Brion betreft slechts enkele huizen rond de kerk. Deze inplanting is eigenlijk een vooruitstekend deel in de richting van het grootste gedeelte van de bevolking van de gemeente die in de gehuchten woont op de route van Autun naar Mesvres.
De kerk is omringd met zijn kerkhof en gebouwd op een Gallo-Romeinse site.  Onder de patroonheilige van de heilige Petrus stelt zij zich samen met een schip van 2 traveeën, gevolgd door een vals transept samengesteld uit 2 kapellen in de 18de eeuw toegevoegd aan weerszijden van de derde travee.  De eerste travee is eveneens een moderne toevoeging.
Het oorspronkelijke gebouw bevond zich in de tweede en derde travee.  De aanwezigheid, nog zichtbaar aan de buitenzijde met 2 openingen in de vorm van smalle vensters, aan iedere zijde van de tweede travee, laat dit gedeelte teruggaan tot de 11de en 12de eeuw.  Het schip is overwelfd met een graatgewelf rustend op de platte pijlers zonder kapitelen.  Zij is gevolgd door een koortravee die men betreedt langs een triomfboog en overwelfd met lage ribben rustend op de afsluitstukken met wapenschilden.  Het vlakke kooreinde is aan de buitenzijde gestut door 2 steunberen aan de hoeken.  De verheven koor met een profiel van na de twee voorafgaande traveeën dateert waarschijnlijk uit de 13de eeuw. De klokkentoren is nu getooid met een piramide en de spits is zoals de rest van het dak overdekt met leistenen.








Bijlagen.
-https://clochers.org/Fichiers_HTML/Accueil/Accueil_clochers/71/accueil_71062.htm

Geen opmerkingen: