Zoeken in deze blog

dinsdag 27 september 2022

Eglise Saint-Germain te Saint-Germain-la-Montagne (Loire 42)

 Eglise Saint-Germain 

te Saint-Germain-la-Montagne



Beschrijving.
De kerk Saint-Germain te Saint-Germain-la-Montagne werd in 1846 gereconstrueerd. Zij heeft aan de zuidelijke muur een merkwaardig bas-reliëf bewaard afkomstig van de voorgaande kerk.  Het gebeeldhouwde tablet die de Apocalyps van de heilige Johannes voorstelt dateert van de 12de eeuw.   In 1963 werd deze geklasseerd door de dienst "Monuments Historiques".
Dit bas-reliëf is ongeveer 0,60 m hoog en 1,20 m breed en stelt een episode uit de Apocalyps voor: "In het midden loopt het symbolische Lam aan de linkerkant en ondersteunt een staand kruis met zijn rechtervoorvoet.


Zijn hoofd gedraaid naar achter, kijkend naar het kruis, is zijn hoofd omringd met een aureool met een kruis.  Om hem heen zijn de 4 dieren van het visioen van de heilige Johannes gerangschikt met links en onderaan, wendt de leeuw zich in dezelfde richting als het Lam en het hoofd eveneens naar rechts gedraaid. Op zijn rug knielt de man, als symbool van de heilige Matheus als een klein personage met baard, gekleed in een korte tuniek, de riem strak aangespannen, de handen ineengevouwen en in gebed voor het Lam.  Rechts draagt de os, links van het profiel afgebeeld, de adelaar met gespreide vleugels. 


Een palmboom achter de leeuw en een versiering van maaswerk aan iedere zijde van de adelaar, lijken in deze samenstelling geen symbolische betekenis te hebben. 


De omtrek van 3 zijden is versierd met een gebeeldhouwde rand van gedraaid lijstwerk, parels en gebladerte.

Geen opmerkingen: