Zoeken in deze blog

zaterdag 3 september 2022

Ancienne église Saint-Maurice te Saint-Maurice-lès-Châteauneuf (Saône-et-Loire 71)

 Ancienne église Saint-Maurice 

te Saint-Maurice-lès-Châteauneuf 


Beschrijving.
De romaanse kapel uit Saint-Maurice-lès-Châteauneuf dateert uit de 12de eeuw.  Het schip werd in de 19de eeuw vernield en nog uitsluitend de klokkentoren en de koorapsis rest van het voormalige gebouw.  
Deze bescheiden kapel was tot het midden van de 19de eeuw een parochiekerk. De kerk was tegen die tijd vervallen en te klein geworden om de bevolking te ontvangen en er werd besloten om het schip te slopen om een ​​nieuwe kerk te bouwen. Net als bij Chassigny-sous-Dun werden het koor en de apsis gespaard; het oude romaanse schip is volledig verdwenen. Het werd in 1926 geklasseerd als historisch monument. In tegenstelling tot de meeste torens in de regio, steekt die van Saint-Maurice niet boven het transept uit maar is gebouwd aan de zuidkant van de kerk, op het niveau van de koortravee. Dezelfde samenstelling vinden we terug in Saint-Martin-du-Lac en Saint-Martin-la-Vallée.


De eenvoudige klokkentoren wordt bekroond met een stenen piramide van 4 zijden en doorbroken van kleine dakramen.  Op zijn 4 zijden is één verdieping doorbroken van paarsgewijze bogen waarvan de archivolten in rondboog terugvallen op 2 dunne colonnetten. 



De koortravee die verlengd wordt door een halfronde apsis was oorspronkelijk verlicht door 3 rondboogvensters die herwerkt of dichtgestopt zijn.  De apsis is overwelfd met een gebroken halfkoepel.




Aan de buitenzijde loopt een gootklos rond de apsis  en wordt ondersteund door mooie gebeeldhouwde modillons die dierenhoofden en grijnzende figuren voorstellen vergelijkbaar met deze van de nabij kerk van Châteauneuf.  Deze zijn typisch voor de beeldhouwkunst in de Brionnais.






Bijlagen.

Geen opmerkingen: