Zoeken in deze blog

maandag 12 oktober 2020

Ancien prieuré Sainte-Marie-Madeleine te Le Châtelars; Cherves-Châtelars (Charente 16)

 Ancien prieuré Sainte-Marie-Madeleine 

te Le Châtelars; Cherves-Châtelars


Beschrijving.
De kerk was zowel priorijkerk als parochiekerk van een voormalige priorij van de Orde van Cluny. Zij werd geplunderd door de protestanten die het oostelijk gedeelte en het gewelf van het schip vernielden.
Zij behoort tot het laatste kwart van de 11de eeuw en werd overwelfd met een tongewelf gedragen door 4 gordelbogen die ondersteund werden door zuilen op een steunmuur welke de bogen van de zijmuur ontvangen.  De traveeën, uitgezonderd deze in het westen, waren verlicht door 2 vensters.  De kapitelen zijn zwaar en onversierd.







De gevel is verticaal verdeeld door 4 steunberen, onder een kordonlijst met modillons, die de puntgevel dragen.  Op het niveau van de pilasters stutten steunberen van 0,59 op 0,26 meter de zijmuren.




In het laatste kwart van de 12de eeuw, te oordelen naar de stijl van de kapitelen die nog ter plaatse zijn, was het beeldhouwwerk goed getrokken, werd een nieuwe doorgang, een transept en waarschijnlijk een apsis opgericht.  De doorgang verschafte toegang van de schip naar de transeptarm.  Het was waarschijnlijk één van deze doorgangen die men geregeld waarneemt in de priorijen van de streek waar men het gerestaureerde gedeelte van de religieuzen scheidde van deze voorbestemd voor de parochianen.



Bron.
- Jean George in "Les églises de France; Charente"; Librairie Letouzey et Ané; Paris 1933.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: