Zoeken in deze blog

maandag 12 oktober 2020

Église Saint-Paul te Saint-Paul; Chazelles (Charente 16)

Eglise Saint-Paul 
te Saint-Paul; Chazelles


Beschrijving.
Deze oude parochiekerk is sedert 1845 verenigd met Saint-Martin.  Geen enkele tekst verschaft inlichtingen betreffende de oprichting noch van de veelvuldige restauraties.  De oudste gedeelten van het gebouw gaan terug tot het laatste kwart van de 12de eeuw.
Het schip bezit geen overwelving en zijn westelijke en zuidelijke muren zijn herdaan geweest.  Aan de buitenzijde versierden blinde boogreeksen de zuidelijke muur welke nu doorbroken wordt van een venster en een ingang.  De voornaamste ingang was in het westen.  Een deel van de bevloering van het schip bestaat uit grafzerken.








Een kapel met 3 rondboogvensters en in hout overwelfd is aan de noordelijke zijde toegevoegd.  Deze staat met het schip in verbinding door 2 brede boogreeksen.





Het vierkant onder de klokkentoren draagt een koepel op trompen waarvan de aanvang rust op horizontale kordonlijsten van de grote bogen.  Deze bogen hebben een dubbele cilinder in het oosten en het westen, en één enkele aan de gootmuren.  Dit gedeelte wordt verlicht door 2 rondboogvensters.  De apsis overwelfd met een halfkoepel bezit 3 daglichten en men kan aan de halfkoepel nog sporen bemerken van een beschildering.







De westelijke gevel wordt horizontaal afgesloten en bezit 2 steunberen die zich verheffen tot aan de top van de gevel.  De dubbele steunberen komen overeen met de westelijke pijlers van de koepel en de kleine zijn geplaatst in het westen van het schip, op de kapel en apsis.


  
De rechthoekige klokkentoren vertoont op de eerste verdieping aan iedere zijde 3 boogreeksen te vergelijken met deze van de kerk Saint-Martin te Chazelles en rust op een kordonlijst.  Tussen de eerste en de tweede verdieping loopt een andere kordonlijst, versierd met verticale kanteelversiering.  De tweede verdieping wordt doorbroken door rechthoekige openingen.  Een vierzijdig dak laat op iedere zijde de ruimte vrij tussen de kleine pilasters op de hoeken en het middengedeelte.






Bron.
- Jean George in "Les églises de France; Charente"; Librairie Letouzey et Ané; Paris 1933.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: