Zoeken in deze blog

donderdag 4 oktober 2018

Eglise Saint-Vincent te Sologny (Saône-et-Loire 71)

Eglise Saint-Vincent 
te Sologny

Beschrijving.
De kerk van Sologny dateert van het einde van de 12de eeuw.  Er werd reeds in de 9de en 10de eeuw melding van gemaakt in een cartularium van Saint-Vincent te Mâcon.  Hierin werd oa in bepaald dat tussen 867 en 873 toestemming werd gegeven om een kerk op te richten, geplaatst onder het patronaat van de heilige Vincentius.  Men heeft er geen idee van wat er nog zou resten van de oorspronkelijke kerk.
De huidige kerk werd in de 19de eeuw in haar staat hersteld en recentelijk gerestaureerd.  Op architecturaal inzicht is het meest interessante gedeelte gesitueerd aan het kooreinde.


Op 16 oktober 1930 werd de kerk op de lijst geplaatst van historische monumenten.

Geschiedenis.
De architecturale bijzonderheid van deze kerk wordt gekenmerkt door het gebrek aan evenwicht, te wijten aan de inplanting van de klokkentoren aan de zuidelijke zijde waaraan een kapel werd toegevoegd.


De klokkentoren van het rechthoekig plan is opengewerkt door paarsgewijze bogen op zijn 4 zijden.  In de 19de eeuw werd het bovenste niveau, doorbroken van openingen, toegevoegd.



Bovenaan de westelijke ingang bevindt zich een rondboog en wordt gedomineerd door een oculus.  De datum van 1851 verwijst waarschijnlijk naar een herstelling van de kerk.
Onder de gootklos van het schip zijn modillons geplaatst waarbij 3 onder hen versierd zijn met hoofden.
Aan de zuidelijke zijde dient een grafsteen als drempel en op het linteel is een kruis gegraveerd.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: